Geen okselvijvers, wel een Belgisch modemerk in beeld: "Het Paleis is helemaal mee in de communicatie van de 21e eeuw"

Het nieuws dat kroonprinses Elisabeth aan de Koninklijke Militaire School gaat studeren, werd door het Paleis aangekondigd met drie opmerkelijke foto's van een joggende Elisabeth. ā€œDit is communicatie van de 21eĀ eeuwā€, zegt persfotograaf Dirk Waem in ā€œDe wereld vandaagā€.

Een jonge en sportieve prinses die lijkt te lopen naar haar toekomst met veel lentegroen op de achtergrond: het Koninklijk Paleis stuurde opvallende fotoā€™s de wereld in. ā€œIk zie een gezwind lopende prinses in een heel mooie loophoudingā€, zegt Belga-fotograaf Dirk Waem.

ā€œDe foto zou zo op de cover van een sportmagazine kunnen staan. Waarschijnlijk zijn de fotoā€™s in het park van Laken gemaakt. Je ziet een neutrale groene achtergrond. Sportfotoā€™s hebben meestal een onbevangen achtergrond die niet mag storen. De ogen moeten volledig naar het onderwerp gaan. Het is nog een redelijk ruim beeld. De actie had zelfs nog dichterbij kunnen gebracht worden."

Communicatie van de 21e eeuw

ā€œHiermee mag je nu wel stellen, het Paleis is helemaal mee met de communicatie van de 21e eeuwā€, vindt Dirk Waem. ā€œVroeger werd deze aankondiging gebracht in een droog persbericht. Nu gebeurt het met fotoā€™s die goed werken op sociale media als Instagram en Twitter. Het Paleis weet hier handig op in te spelen.ā€

De foto is minder spontaan dan op het eerste gezicht lijkt. Prinses Elisabeth is niet rood aangelopen of lijkt niet te zweten. Dit is een fotosessie waaraan gewerkt is, meent Dirk Waem. ā€œHet is en blijft een lid van de koninklijke familie. Etiquettestandaarden blijven gehanteerd worden. Het is nog altijd een Ā propere foto. Ā Je zal een kroonprinses nog niet zo snel met okselvijvers gaan zien.ā€

Wie weet is het Koning Filip die deze foto heeft gemaakt

ā€œHet koningshuis gebruikt bij publieke optredens in het land meestal fotografen van persagentschap Belga. Als er iets exclusief moet worden aangekondigd, worden er vaak fotoā€™s uit de privĆ©sfeer gebruikt. Het Paleis heeft een grote communicatiedienst die weet hoe het werkt.

Waarschijnlijk is het een fotograaf van deze dienst geweest die de nieuwe beelden van Elisabeth heeft gemaakt. Maar wie weet is het Koning Filip zelf geweest. Hij is een begenadigd amateurfotograaf geworden. Het zou zo maar kunnen dat de fotoā€™s van hem zijn.ā€

Belgische sportlegging

Wie goed naar de foto kijkt, ziet ook de naam van het merk van de sportlegging die prinses Elisabeth draagt. Het gaat om het Belgische sportkledingmerk RectoVerso. Belgische mode dus, waar vrouwelijke topsporters als Nina Derwael en Emma Plasschaert fans van zijn.

ā€œDit kan geen toeval zijnā€œ, denkt Waem. ā€œHet is nog een bewijs dat over deze foto is nagedacht, dat ze niet spontaan is. Koningin Mathilde is al een uithangbord van Belgische mode. Ik vermoed hier ook enige coaching. Neem daarbij de sportiviteit van haar vader die zich ook meer en meer joggend laat zien. Dan zie je hoe goed dit allemaal in elkaar is gezet."

Meest gelezen