Direct naar artikelinhoud
Anderlecht

Politievakbond deelt beelden van geweld tegen agenten in Anderlecht, parket start onderzoek

Politievakbond deelt beelden van geweld tegen agenten in Anderlecht, parket start onderzoek
Beeld Facebook

Politievakbond VSOA heeft beelden op zijn Facebookpagina gezet waarop te zien is hoe agenten belaagd worden tijdens een arrestatie in Anderlecht. De vakbond viseert daarbij de Brusselse politici Pascal Smet (sp.a) en Benjamin Dalle (CD&V). Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar de daders.

en

Video wordt geladen...

De arrestatie gebeurde in de Anderlechtse wijk Kuregem op de Bergensesteenweg. In eerste instantie kwamen twee stadswachten daar volgens onze informatie tussen vanwege een ruzie. Zij roepen de politie erbij als een van de ruziënde mannen zijn tegenstander in zijn bil steekt met een mes. 

 Op de beelden is te zien hoe de agenten tijdens hun werk geschopt en geslagen worden door omstaanders. “We delen die beelden om ze onder de aandacht te brengen: dit kan zo niet verder”, aldus Houssin.

In de tekst bij de video noemt de vakbond Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a) en Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V), verantwoordelijk voor Brussel, bij naam. “Wat denken jullie, Pascal Smet en Benjamin Dalle? Hadden onze collega's het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit?”, staat er.

Ook politievakbond NSPV reageert boos: “Waar zijn de Sabbes, Rochettes, Smets, François van deze wereld?", tweet provinciaal voorzitter voor Brussel, Mario Thys. “Om een context te geven.. dit was geen Covid-controle maar een vrijheidsberoving na een steekpartij. Wat stellen jullie voor?”

Hij verwijst in zijn tweet naar politici Hilde Sabbe en Els Rochette (one.brussels), die aandrongen op hoorzittingen in het Brussels Parlement over de politiewerking. Die actie is bij veel politiemensen in het verkeerde keelgat geschoten. Thys vreest dat de hoorzittingen starten uit vooringenomenheid tegenover de politie. “Iemand die vroeger dweepte met Dyab Abou Jahjah en nu vraagt om hoorzittingen in Brussels Parlement. Dat zo iemand nu komt beweren dat dat niet tégen de politie is. Dat is gewoon een leugen.”

Pascal Smet (sp.a) had zich vorige maand vragen gesteld bij het politie-optreden na de dood van een negentienjarige jongen in Anderlecht. De jongeman stierf na een achtervolging door de politie, wat aanleiding gaf tot rellen. “Was dit nu de topprioriteit die nacht?”, stelde hij onder meer. Dalle had dan weer na het incident begrip gevraagd voor de situatie van veel jongeren. 

Dialoog

Minister Dalle veroordeelt het geweld en is bereid om de dialoog aan te gaan met politie en vakbonden, zo tweet hij: “Geweld tegen politie kan nooit. Daders moeten streng bestraft worden. Politiemensen werken vaak in moeilijke omstandigheden. Ze verdienen ons respect.”

De band tussen de politievakbond en de Brusselse regeringsleiders lijkt stilaan verwaterd, maar minister Dalle staat steeds open voor een verdere dialoog. “De minister is altijd bereid om het gesprek met de politie en de politievakbonden aan te gaan. Hij is ook al met de agenten op het terrein gaan spreken. Hij begrijpt hun situatie en wil hen daarin zeker steunen”, aldus Tom Demeyer, woordvoerder van minister Dalle.

 “Een onderzoek naar opzettelijke slagen en verwondingen is lopende om de verdachten te identificeren”, bevestigt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse.