Direct naar artikelinhoud
Alt-rightVerenigde Staten

‘The Matrix’-uitspraak van Elon Musk wordt politiek spel in de VS

Neo - Matrix - Red or Blue PillBeeld RV

‘Take the red pill.’ Deze beruchte uitspraak deed Tesla- en SpaceX-CEO Elon Musk op Twitter. Door de verwijzing naar de sciencefictionfilm ‘The Matrix’ uit 1999 uit hij nog maar eens zijn ongenoegen over de corona-aanpak van de VS. Al zit er meer achter dan dat alleen.

Elon Musk, de miljardair achter de elektrische wagens van Tesla en het ruimtebedrijf SpaceX, deed zondag een frappante uitspraak. “Take the red pill”, tweette hij, gevolgd door een rode roos, wellicht omdat er geen emoji bestaat voor een rode pil. De uitspraak om een rode pil te nemen, verwees duidelijk naar de sciencefictionfilm ‘The Matrix’ uit 1999.

Twitter bericht wordt geladen...

In die actiefilm krijgt de held van de film, Neo (Keanu Reeves) de keuze om een blauwe of een rode pil te nemen. De wereld waarin hij leeft, blijkt een vermakelijke leugen te zijn. Als hij de blauwe pil inneemt, leeft hij verder in de onwetende, maar zalige leugen, terwijl de rode pil hem een wrede, maar echte realiteit laat zien. 

En al is ‘The Matrix’ science fiction - inderdaad, fictie - de betekenis van ‘de rode pil’, en het idee om die in te nemen, heeft sindsdien door online fora zoals Reddit en 4chan, in de echte wereld een betekenis gekregen. De oorspronkelijke uitspraak werd gekaapt door vrouwenhaters en rechts-extremisten als oproep voor de Amerikanen om zich niet te laten leiden door complottheorieën en samenzweringsdenken en om zich aan te sluiten bij de Republikeinse Partij. 

Een van die zogenaamde complottheorieën is volgens de ‘rode pil’-denkers feminisme, dat volgens hen oplichterij is die het leven van mannen en vrouwen ruïneert. In die visie is een man “zwak” wanneer hij de rode pil weigert. De Red Pill-fora worden al decennia lang gevuld met vrouwenhaat en dergelijke racistische opmerkingen. 

De Republikein in Musk

Musk maakt zich met zijn tweet, die geïnterpreteerd wordt als een hondenfluitje voor rechts- en mannenrechtenactivisten, niet echt populair bij ‘The Matrix’-brein en transvrouw Lilly Wachowski omdat hij met zijn ‘Take the red pill’-uitspraak de vrouwenhaters de wind in de zeilen geeft. 

Klaar en duidelijk was Wachowski: “Musk en Ivanka Trump mogen naar de maan lopen”. Want het is de Amerikaanse presidentsdochter Ivanka Trump die enthousiast reageerde en naar eigen zeggen “de rode pil al genomen heeft”. Dat maakt van ‘to be red-pilled’ ondertussen een diepgewortelde politieke metafoor waar Musk in deze coronatijden gretig gebruik van maakt om de Amerikanen “de ogen te doen openen voor de corona-aanpak van de overheid”. 

‘Domme’ corona-aanpak

De Tesla-miljardair steekt het namelijk niet onder stoelen of banken dat hij het coronabeleid van de Verenigde Staten “dom” vindt, met anti-lockdown uitspraken als “Bevrijd Amerika nu”. Hij dreigde het hoofdkwartier van Tesla uit Californië te verhuizen en besloot een Tesla-fabriek in Fremont, Californië, te heropenen, ondanks de beperkingen van de lokale overheid om te voorkomen dat het virus zich zou verspreiden. 

Of Musk zich met zijn Matrix-uitspraak officieel aansluit bij vrouwenhaat en rechtse groeperingen, daar valt over te speculeren. Maar de reden waarom hij wil dat de Amerikaan de rode pil inneemt, is duidelijk. “Iedereen die de rode pil neemt, ziet de realiteit. Zij staan sceptisch tegenover deskundigen, wantrouwig tegenover de algemene pers en zien hypocrisie in het sociaal-liberalisme”, klinkt het. In deze context van het coronavirus vindt Musk de volledige aanpak verkeerd. “Zo kunnen de Amerikanen zien wat er in de realiteit aan het gebeuren is met ‘hun Amerika’.”

Tesla-identiteit

Ondanks het feit dat Musk op heel wat steun van Tesla-fans kon rekenen, polariseert het de Musk-fanclub. Andere fans breken de uitspraken af omdat die helemaal niet in lijn lopen met wat het merk Tesla doet uitstralen. Een luxueuze elektrische auto zoals de Tesla bezitten, is een belangrijk statussymbool. Het is een perfecte balans tussen rijkdom en de zorg voor het klimaat. Maar de man achter het merk doet zich online anders voor dan zijn merk uitstraalt, en dat blijkt een uitdaging te zijn voor zijn fans. “Ik ben eigenaar van Tesla en hou van het bedrijf”, zei Raja Sohail Abbas, de directeur van een psychiatrisch ziekenhuis in Allentown. “Je moet stoppen met een idioot te zijn hierover.”