Direct naar artikelinhoud
ToerismeFrankrijk

Zomervakantie in Frankrijk niet langer uitgesloten

Toeristen op een camping in Île d'Oléron, vorig jaar april.Beeld BELGA

Als het virus het toelaat, gaan de Franse grenzen deze zomer open voor Europese toeristen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken Jean-Baptiste Lemoyne aangekondigd. Tot vijftien juni blijft de grens voor toeristen in elk geval gesloten.

Vorige week zei Jean-Baptiste Lemoyne nog dat de 17 miljoen internationale toeristen deze zomer afwezig zullen zijn, verwijzend naar het aantal buitenlanders dat Frankrijk normaliter in de zomermaanden bezoekt. Eerder zei hij dat de zomer bleu, blanc, rouge zal zijn. Daardoor ontstond het beeld dat de Franse regering de grenzen wou gesloten houden voor toeristen van buitenaf, en alleen Fransen in Frankrijk op vakantie zouden mogen.

Inmiddels ziet het er zonniger uit voor francofielen uit de Schengen-landen. Lemoyne had met zijn uitspraken alleen willen benadrukken dat de Franse toerismebranche het dit hoogseizoen hoofdzakelijk van binnenlandse vakantievierders zal moeten hebben. “Als de strijd tegen het virus succesvol blijft worden gevoerd", zei de staatssecretaris, “kunnen we stapje voor stapje het vrije verkeer tussen de lidstaten weer toestaan.” Lemoyne verwacht dat daar halverwege juni meer duidelijkheid over komt.

Met 90 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar is Frankrijk het populairste vakantieland van de wereld. Zo’n 80 procent van hen komt uit Europa. De toerismesector is verantwoordelijk voor ruim 7 procent van het Franse bbp.

De openstelling van de grenzen moet wat Lemoyne betreft op EU-niveau gecoördineerd worden. Indirect verwees hij naar lidstaten als Italië en Griekenland, die de voorbije dagen op eigen houtje aankondigden vakantiegangers weer met open armen te ontvangen, met een ogenschijnlijke concurrentiestrijd om de (Noord-) Europese toerist als gevolg. In Italië zijn bezoekers uit de Schengenzone vanaf 3 juni welkom. De Griekse regering maakte woensdag bekend dat er vanaf 1 juli weer internationale vluchten op de populaire toeristische bestemmingen zullen landen.

Mitsen en maren

Ondanks de hoopvolle woorden van de staatssecretaris is het nog ruimschoots te vroeg om de caravan al aan de trekhaak te koppelen. Een zomervakantie aan de Dordogne of de Ardèche is voorlopig omgeven door een hoop mitsen en maren. Zo mogen Fransen tot nader order niet verder dan 100 kilometer van hun woonadres reizen en zijn de grenzen voor wie niet in Frankrijk woont nog altijd gesloten.

Campings, cafés en restaurants zijn bovendien nog dicht. Vermoed wordt dat de horeca en de campings in de ‘groene’, relatief virusvrije zones – grofweg heel Frankrijk op het noorden en noordoosten na – in de eerste week van juni weer mogen openen. Als het virus verder wordt teruggedrongen, zullen de Fransen zich dan vermoedelijk verder mogen verplaatsen. Daarmee is meteen de grootste slag om de arm genoemd: als corona toch weer meer gaat rondwaren dan verwacht, staan alle voorgenomen versoepelingen op losse schroeven.

Mitsen en maren
Beeld AFP

De Franse staatssecretaris, die telefonisch de pers toesprak na een EU-overleg over toerisme in coronatijden, kondigde ook de komst van een Europese informatieplatform voor vakantiegangers aan. Wie deze zomer in een ander EU-land op vakantie wil, kan op zijn smartphone zien welke beperkingen en voorwaarden daar gelden.

Lemoyne maakte van de gelegenheid gebruik het woord in het bijzonder tot de Nederlandse en Belgische Frankrijk-gangers te richten. “Tegen de Belgen en Nederlanders, zeker tegen degenen die een tweede huis in ons land hebben, zou ik graag willen zeggen: wees welkom in Frankrijk. Dat zijn mensen die een band met ons land hebben en er belasting betalen. We willen deze mensen weer kunnen ontvangen. Er wordt aan gewerkt.”