Sommige bezoekers konden niet weerstaan aan het mooie weer en legden zich, ondanks het verbod, te zonnen op de oevers van De Plas.© Chris Nelis

Toch zonnebaden aan en zwemmen in De Plas en de Sahara ondanks verbod

Zonnebaden, picknicken en bij momenten ook zwemmen. De richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad zijn blijkbaar nog niet helemaal doorgedrongen tot bezoekers van De Plas in Kelchterhoef. Aan het Koet leek iedereen zich wel aan de regels te houden.

Chris Nelis/Dirk Jacobs/Geert Van Baelen/Zahra Boufker

Wandelen mag, maar zwemmen, picknicken en in het gras zonnebaden staan op het lijstje van wat niet toegelaten is. Toch zijn er bezoekers van De Plas in Kelchterhoef die niet konden weerstaan aan het zomerse weer en, zij het verscholen achter riet of struiken, toch even een duikje namen. Aan de rand in het gras lagen hier en daar, kleine gezinnen, koppels of individuen in alle openheid te spelen of te zonnen.

Nochtans werd het strand met nadarhekken afgezet, maar de rest van De Plas is vrij toegankelijk. Er is ook een toezichter aanwezig, maar die staat aan de poort van het domein waardoor hij niet meteen zicht heeft op De Plas en haar oevers.

Leden van clubs die van de gemeente toelating kregen mogen wel varen en surfen op het water.

LEES OOK. Strand van De Plas afgesloten met nadarhekken

Iedereen blijft droog aan het Koet

Ook aan het Koet in Stokrooie en Lummen was het flink druk. Buiten wat kinderen die even pootje gingen baden, of een hond die het frisse water indook, hield iedereen het er droog.

Zwemmers waren er niet, al meldde één van de kinderen die de vangst op kleine visjes opende met een schepnet, dat de watertemperatuur best te doen bleek. Voorlopig blijft iedereen echter aan wal en is van enige afsluiting of controle geen sprake.

© DJ

Zwemmers in Lommelse Sahara

In de Lommelse Sahara genieten heel mensen van de zon in het zand rond de centrale plas. Enkelen wagen zich voor een zwempartij in het water, wat verboden en vooral heel gevaarlijk is.

© GVB

Ook aan Paalse Plas gingen bezoekers picknicken, zonnebaden en zwemmen

Aan de Paalse Plas in Beringen waren tientallen bezoekers aan het zonnebaden of aan het picknicken. Nochtans werden verschillende plaatsen, zoals aan de speeltoestellen, met linten afgespannen. De meeste bezoekers waren zich van geen kwaad bewust. Ze vinden dat de aanwijzigingen onduidelijk zijn aangegeven. Zo ook de drie vriendinnen Sam, Hanna en Laura die na een grote fietstocht gingen picknicken aan de Paalse Plas. “Ik heb helemaal niets gezien van de maatregelen die aan de Paalse Plas genomen zijn dus we gaan er maar van uit dat hier even picknicken mag”, zegt Laura Goyvaerts (18). “We houden sowieso voldoende afstand en houden ons aan de coronamaatregelen.”

Ook Peter en Sabine zetten, nadat ze 35 kilometer gefietst hadden, zich aan een picknicktafel van de Paalse Plas om hun boterhammen op te eten. “We slapen samen, waarom zouden we dan niet samen op een bankje mogen zitten? We hebben onze eigen drank meegebracht en hebben een boterham gegeten maar we fietsen straks terug naar huis. Het is wel stressvol. We hebben ons hier gezet maar we voelen ons wel niet op ons gemak”, klinkt het.

© zb

Opmerkelijk aan de Paalse Plas is dat er veel jongeren opduiken. Voor vrienden Niels, Lore, Cloë en Michiel beginnen de coronamaatregelen emotioneel zwaar te wegen. Ze zijn het beu om binnen te zitten. “Het isolement heeft zijn sporen nagelaten. Vooral mentaal is het een zware periode geweest. Daarom hadden we tegen elkaar gezegd, na heel lange tijd, waarom zouden we er niet even tussenuit gaan om zo wat steun te zoeken bij elkaar. Hier aan de Paalse Plas wat chillen, iets drinken en naar muziek luisteren kan geen kwaad. Zolang we ons er van bewust zijn dat we dat op een veilige manier doen. Maanden de vrienden niet in het echt kunnen zien doet wat met een mens. Vandaag willen we gewoon even bij elkaar zijn. Om de sfeer erin te brengen hebben we allemaal een feestketting aangedaan”.

Een aantal van de bezoekers aan de Paalse Plas waagden zich aan een zwemduik. Maar er waren ook veel wandelaars en fietsers die zich aan de regels hielden. Wellicht heeft de onduidelijkheid van berichtgeving veel te maken met het feit dat mensen toch gingen zonnebaden of picknicken. De grote poort aan de ingang van de Paalse Plas die wagenwijd openstond nodigde uit om binnen te rijden. Ook het welkomsbord liet uitschijnen dat je welkom bent aan de Paalse Plas. In de linkerhoek van dat bord staat op een A4-affiche dat de toegang verboden is. Al is dat ook niet duidelijk of het om de speeltuinen gaat of om de ligweide.

© zb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer