© TFT

Mishandelde vrouw die haar man vermoordde, krijgt volledige presidentiële gratie van Hollande

Jacqueline Sauvage, een Française van 69 jaar die haar man vermoordde, heeft volledige gratie gekregen van president Hollande. De vrouw werd 47 jaar lang door haar echtgenoot mishandeld en werd eerder veroordeeld tot 10 jaar cel.

mrra

Jacqueline Sauvage was 47 jaar lang fysiek en mentaal mishandeld door haar echtgenoot, Norbert Marot. Hij schold haar uit, bedreigde haar, gaf haar klappen en schopte haar “gemiddeld drie keer per week”, vertelde de vrouw tijdens haar proces.

Niet alleen zij, maar ook haar dochters bleken de mishandelingen van deze gewelddadige man te moeten ondergaan. Dochter Fabienne vertelde hoe ze op 15-jarige leeftijd verkracht werd en na bedreigingen van haar vader de klacht bij de politie opnieuw moest intrekken.

Op 10 september 2012 schoot Sauvage haar man drie keer in de rug, na opnieuw een helse ruzie in het dorpje La-Selle-sur-le-Bied, zo’n 100 kilometer ten zuidoosten van Parijs. Helemaal gechoqueerd belde ze de hulpdiensten met de mededeling: “Kom snel, ik heb mijn man vermoord.”

Veroordeeld tot 10 jaar cel

In december 2015 had het hof van beroep in Frankrijk Jacqueline Sauvage definitief veroordeeld tot 10 jaar cel voor de moord op haar echtgenoot, Norbert Marot. De rechters hadden de letters van de wet gevolgd, maar dat zorgde voor een storm van protest.

Volgens de publieke opinie was Jacqueline niet alleen de dader, maar vooral in eerste instantie een slachtoffer. Met een grote onlinepetitie hoopten honderdduizenden Fransen het slachtoffer van huiselijk geweld toch nog vrijheid te brengen.

© AFP

Haar drie dochters dienden samen ook een gratieverzoek in bij president Hollande. “‘Onze moeder heeft enorm geleden tijdens haar huwelijk met onze vader, een gewelddadige, tirannieke, perverse en incestueuze man.” Tegen de Franse radio vertelde dochter Sylvie: “Echt waar, sinds mijn moeder hem heeft doodgeschoten gaat het veel beter met me. Ik zit nu goed in mijn vel en heb bijna geen nachtmerries meer.”

Gratie door de president

Eind januari dit jaar ging de Franse president François Hollande al gedeeltelijk in op dat verzoek door de “uitzonderlijke menselijke situatie”. Door zijn beslissing mocht Jacqueline Sauvage onmiddellijk om een voorwaardelijke vrijlating vragen.

Nu krijgt de vrouw de volledige presidentiële gratie van de Franse president. Dat wil zeggen dat ze onmiddellijk vrijkomt. “Haar plaats is niet meer in de gevangenis, maar tussen haar familie”, communiceert de president.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer