5 gemakkelijke receptjes om zelf ijs te maken
Ik weet niet of je het al opmerkte, maar het is buiten warm. Heel warm. En let op, klagen zullen we niet doen. Al is een bepaalde vorm van verfrissing nu zeker welkom. Omdat we niet allemaal een zwembad in de tuin hebben en een ijsje gewoon heerlijk is: we tippen vijf lekkere receptjes. Alsjeblieft, dankjewel.
1. Bananenijs
Wat heb je nodig?
- 3 rijpe bananen
- pindakaas
Pel de bananen en snij ze in blokjes. Doe de stukjes in afgesloten plastic zakjes en leg ze voor minstens twee uur in de diepvries (een nachtje kan ook altijd).
Doe de bevroren banaan in de blender – als je niet zeker bent of je blender krachtig genoeg is, kan je ook altijd in stappen werken – en mix tot een glad beslag. Blijf blenden, eerst zullen de stukjes er verbrokkeld uitzien, maar als je lang genoeg blendt, krijg je een smeuïge ijscrèmepasta.
Zodra je banaan de textuur van ijs heeft aangenomen, kan je naar eigen smaak de pindakaas toevoegen. Blend nog even zodat alles mooi verdeeld is, en doe dan alles in een ovenschotel of plastic doos die je nog enkele uren in de diepvries plaatst.
2. Chocolade-ijs
Wat heb je nodig?
- 480 ml slagroom
- 420 ml gecondenseerde melk
- 4 eetlepels cacaopoeder
- 320 g browniestukjes (zelf gebakken of gekocht)
- 80 g chocoladestukjes
Met de handmixer klop je de slagroom op tot sneeuw. Voeg de gecondenseerde melk en cacao eraan toe, blijf mixen zodat je een glad en egaal mengsel krijgt.
Leg de mixer aan de kant en spatel er de chocoladestukjes en browniestukken doorheen. Doe alles in een ovenschotel of plastic doos, dek af en laat een nachtje in de diepvries staan.
3. Frozen yoghurt
Wat heb je nodig?
- 225 g Griekse yoghurt
- 225 g roomkaas
- 3 eetlepels honing
- 3 theelepels vanille
- 3 eetlepels discobolletjes
Doe de roomkaas, honing, yoghurt en vanille allemaal samen in een blender of food processor en blend tot je een crème krijgt.
Spatel de discobolletjes onder het mengsel en doe het vervolgens in een ovenschotel of plastic doos die je in de diepvries zet. Laat minimum zo’n 6 uur staan, een hele nacht is nog beter.
4. Aardbei-ijsjes met munt
Wat heb je nodig?
Voor 4 aardbeienijsjes
- 200 g aardbeien
- 8 eetlepels soja-alternatief voor yoghurt of plattekaas
- 1,5 eetlepel stevia
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1 handvol muntblaadjes
Was de aardbeien en verwijder de groene steeltjes. Doe alle ingrediënten behalve de muntblaadjes in een blender en blend tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de muntblaadjes toe en meng. Verdeel het mengsel over 4 ijsvormpjes en zet ze 1 uur in de diepvries. Neem ze uit de diepvries om stokjes in elk vormpje te steken. Zet ze daarna nog 4 uur terug.
5. Exotisch groene nicecream sorbet
Wat heb je nodig?
- 2 bananen
- Een handvol bevroren stukjes mango
- Een handvol bevroren stukjes ananas
- Een handvol verse spinazie
- Eetlepel sojamelk met vanille
Pel de rijpe bananen, snij ze in schijfjes en stop ze daarna in een luchtdichte zak (of doos) en steek ze in de diepvries tot ze vast zijn. Dat duurt minstens twee uur, maar als je tijd hebt laat je ze een nachtje zitten. Doe de bananen in een stevige blender of hakmachine, samen met de bevroren mango, ananas, gewassen (belangrijk!) spinazie en sojamelk. Blend tot je een glad mengsel krijgt, doe in een kommetje en werk naar keuze af met bijvoorbeeld pecannoten of pistachenoten en wat geplette donkere chocolade.
Tip: Je kan bevroren fruit kopen of je kan zelf vers fruit invriezen. Het spaart je immers niet alleen geld uit (het is stukken goedkoper dan een zakje ingevroren fruit), het bespaart je ook drie ritjes naar verschillende supermarkten om het bevroren fruit te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras