© BELGA

Egbert Lachaert volgt Gwendolyn Rutten op als voorzitter van Open Vld

Egbert Lachaert wordt de nieuwe voorzitter van Open Vld. Daarvoor haalde de Oost-Vlaming, fractieleider in de Kamer van Open Vld, in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen al voldoende stemmen. Hij haalde in de eerste ronde 61,03 procent van de stemmen. De andere favoriet Bart Tommelein kreeg 29,74 procent van de stemmen. In totaal brachten 16.128 leden een geldige stem uit.

pl, gjs

De bijna 55.000 partijleden konden tot vrijdagmiddag hun stem uitbrengen voor de eerste ronde van de voorzittersverkiezing. Er waren vier kandidaten om Gwendolyn Rutten op te volgen als voorzitter van de Vlaamse liberalen: Bart Tommelein – de burgemeester van Oostende -, Egbert Lachaert – de fractieleider in de Kamer -, Els Ampe en Stefaan Nuytten. Als een van hen in de eerste stemronde 50 procent van de stemmen zou binnenhalen, zou een tweede stemronde niet nodig zijn. Indien dat niet het geval was, zouden de twee kandidaten met de beste score naar de tweede stemronde.

“We sluiten een hoofdstuk af en er opent zich een nieuw”, sprak de kersverse voorzitter net na de aankondiging. Hij maakte meteen duidelijk wat zijn plannen zijn met de partij. “We willen een breed liberalisme uitdragen dat alle groepen in de samenleving kan verbinden.” Hij had ook woorden van lof voor Gwendolyn Rutten, die na 7,5 jaar afzwaait en burgemeester van Aarschot en parlementslid blijft.

LEES OOK: Egbert Lachaert: “Op 1 september moet er een nieuwe regering zijn”

“De leden hebben beslist. De democratie heeft zich duidelijk uitgesproken”, zei Bart Tommelein. Hij hoopt dat de partij de komende periode vooruit kan gaan en een breed volksliberalisme kan uitdragen. Els Ampe bedankte de andere kandidaten voor de sportieve campagne en beloofde voor de basis te blijven knokken. “Ik ben ervan overtuigd dat we met Egbert een nieuw liberaal programma gaan kunnen schrijven, dat inzet op de relance na de coronacrisis”, besloot Nuytten.

© BELGA

© Bart Dewaele

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER