Direct naar artikelinhoud
DroogteUpdate

Burgemeester Overijse verbiedt verspilling leidingwater nadat in verschillende straten geen druppel meer uit de kraan kwam

Het gras besproeien of zwembadjes vullen, is vanaf nu strafbaar in Overijse.Beeld ANP

Na de problemen met de waterbevoorrading in Overijse heeft burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA) vanmiddag een burgemeestersbesluit uitgevaardigd waarin ze diverse vormen van verspilling van leidingwater verbiedt. Op sommige plaatsen in de gemeente kwam er sinds gisteravond geen druppel meer uit de kraan door een te lage waterdruk. 

en

Het verbod heeft betrekking op het gebruik van leidingwater om grasperken, tuinen, opritten, straten, daken en dergelijke te besproeien, zwembaden groter dan 100 liter, vijvers en fonteinen te vullen en wagens te wassen, tenzij dit gebeurt om professionele redenen. “Als de politie iemand ziet die dit doet zal men in eerste instantie sensibiliserend reageren, maar als dit geen effect heeft zal een pv worden opgesteld”, aldus Lenseclaes. Het verbod gaat onmiddellijk in en duurt tot de situatie weer onder controle is.

In hoger gelegen gebieden in Overijse zoals Jezus-Eik kwam er gisteren in een aantal straten geen leidingwater meer uit de kraan. Dit was het gevolg van het extreem hoog watergebruik de afgelopen dagen en het uitvallen van een waterproductiecentrum. De situatie verbeterde in de loop van deze ochtend. Volgens burgemeester Lenseclaes heeft De Watergroep beloofd dat de watertoevoer na het weekend terug hersteld zal zijn.

De Watergroep deed woensdag al een oproep aan de inwoners van een tiental gemeenten in Vlaams-Brabant om zuinig om te springen met het water. “In feite is de toestand in heel het gebied kritisch”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerster van De Watergroep. Ook in Hoeilaart en Tervuren zijn er problemen met de waterdruk. Dat is ook het geval in Rillaar (Aarschot).” 

Omdat het waterproductiecentrum in Huldenberg eind vorig jaar wegens renovatiewerken uit dienst werd genomen en het extreem hoge waterverbruik is er op dit ogenblik bovendien onvoldoende water in het waterreservoir van Meerbeek (Kortenberg) om de regio te voorzien van water. Door de inschakeling van bijkomende waterproductiecentra moeten de problemen maandag opgelost zijn.