Direct naar artikelinhoud
WatertekortVlaanderen

‘Als 2020 opnieuw een kurkdroge zomer wordt, lopen we risico dat er nog kranen droog blijven’

Geen druppel water meer uit de kraan in Overijse.Beeld Kazuky Akayashi via Unsplash

Op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant viel vrijdagochtend niet één druppel water uit de kraan. Het gevolg van het extreem hoog waterverbruik en het uitvallen van het waterproductiecentrum in Huldenberg. Dreigen dagen zonder water het nieuwe normaal te worden?

Wetenschappers trekken al jaren aan de alarmbel dat we een duurzaam waterbeleid nodig hebben. In een interview met De Morgen vertelde bioloog Dirk Draulans dat er beter een paar weken geen water meer uit de kraan zou komen. “Om mensen met de neus op de feiten te drukken.” En zo geschiedde, al ging het natuurlijk om toeval: op vrijdagochtend zaten heel wat inwoners van Jezus-Eik en Overijse zonder water. In Hoeilaart, Tervuren en Rillaar waren er problemen met de waterdruk.

“Het hangt van de evolutie van het waterverbruik af of deze problemen dit weekend zullen toenemen”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep, die de inwoners uit deze regio al sinds woensdag oproept zuinig om te springen met water.

“Het gaat hier vooralsnog om een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden”, zegt waterbouwkundige Patrick Willems (KU Leuven). “Het is warm weer, iedereen was thuis donderdag én er waren lokaal onderhoudswerken bezig waardoor de capaciteit in de regio lager lag.”

Mopperende kranen

Toch zouden we de mopperende kranen in Overijse beter als extra signaal zien om ten eerste spaarzaam om te gaan met water en ten tweede een structureel waterbeleid op poten te zetten. “Zowel 2018 als 2019 waren droge zomers, als 2020 opnieuw een kurkdroge zomer wordt, lopen we het risico dat er nog kranen af en toe droog blijven”, zegt Willems.

Maar dat lijken we nog altijd niet te beseffen. Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat Limburg 15 procent meer water verbruikte in april dan een jaar eerder, zo schrijft Het Belang Van Limburg. In de rest van Vlaanderen is er voor die periode een stijging van drie procent gemeten. Waar dat grote verschil vandaan komt, is nog niet duidelijk. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zocht een verklaring in het feit dat heel wat Limburgers normaal buiten de provincie werken, door de coronamaatregelen zaten ze nu allemaal thuis.

“Ik hou mijn hart vast voor de cijfers van mei”, zegt Willems. Intussen blijft hij op dezelfde nagel kloppen: sproei je gazon niet, was je wagen niet, verspil geen drinkwater aan zwembaden en bespaar waar je kan.