© AP

“Tweestatenoplossing, enige weg naar vrede tussen Israël en Palestina”

Voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is de tweestatenoplossing “de enige weg om een rechtvaardige en duurzame vrede te krijgen tussen Israël en de Palestijnen”. Dat zei Kerry woensdag tijdens een toespraak vanuit Washington, over het vredesproces in het Midden-Oosten. Volgens Kerry is die oplossing “in gevaar”, en hij verwijst daarvoor naar terreuraanvallen, alsmaar meer nederzettingen en een “schijnbaar eindeloze bezetting”. Die concretiseren een “onherroepelijke werkelijkheid van één staat”. Vanwege een stemming in de VN-Veiligheidsraad was het de voorbije dagen tot een hoogoplopende spanning gekomen tussen Israël en de Verenigde Staten.

In de VN-Veiligheidsraad onthielden de VS zich vorige vrijdag bij een stemming over een resolutie waarin een einde aan de nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever geëist werd. Die onthouding was bedoeld “om de tweestatenoplossing in leven te houden”, zei Kerry. Nog volgens Kerry was die stemming “in overeenstemming met” Amerikaanse waarden. Kerry meent dat de VS hun waarden niet trouw zijn “als we toelaten dat een doenbare tweestatenoplossing voor onze ogen vernield wordt”.

De Amerikaanse Buitenlandminister kwam ook terug op de zware kritiek die Israël de voorbije dagen gaf op Obama en zijn beleid. Volgens Kerry is Obama tijdens zijn twee ambtstermijnen “heel ver” tegemoetgekomen. “Geen enkele Amerikaanse regering heeft zoveel gedaan voor de Israëlische veiligheid als die van Barack Obama”, zei Kerry. “Maar dat betekent niet dat de VS elk beleid moeten aanvaarden. Vrienden moeten vrienden aan onaangename waarheden herinneren. Ik heb Netanyahu privé verschillende keren gewaarschuwd dat blijvende uitbreiding van de nederzettingen Israël zou blootstellen aan VN-acties.”

In een reactie op de VN-resolutie zei onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Israël geïsoleerd wordt door de resolutie. Kerry corrigeerde dat: “Israël isoleert Israël”.

Als die nederzettingen zich verderzetten, kunnen tot 2,7 miljoen Palestijnen terechtkomen in “gesegregeerde enclaves” met beperkte autonomie. “Apart maar ongelijk is wat je zou krijgen”, zei Kerry, terwijl hij zich afvroeg hoe Israël en de Verenigde Staten die werkelijkheid zouden kunnen verzoenen met hun democratische idealen.

Volgens Kerry wordt de toekomst van het land “gedefinieerd” door de agenda van de kolonisten. Dat die uitbreidingen de veiligheid van Israël helpt, verwerpt Kerry. “Als Israël deze weg verder blijft bewandelen, zal er nooit echte vrede zijn met de Arabische wereld, en dat kan ik met zekerheid zeggen.”

De grenzen van die twee staten moeten de grenzen zijn van 1967, voor de Zesdaagse Oorlog. Jeruzalem moet dan de hoofdstad worden van beide staten.

Kerry bleef wel hoopvol. “Er is nog altijd een uitweg als de verantwoordelijke partijen bereid zijn te handelen.”

Deze toespraak is een van Kerry’s laatste, en veel betekenis voor het (toekomstig) Amerikaans beleid heeft ze niet. Kerry wordt op 20 januari opgevolgd door Rex Tillerson. Medewerkers van Kerry zeggen aan de New York Times dat Kerry deze toespraak twee jaar geleden al wilde houden, maar dat het Witte Huis dat tegenhield. Obama zag weinig nut in Netanyahu nog kwader maken. Minder dan een maand voor zijn aftreden lijkt Kerry besloten te hebben dat hij niets meer te verliezen heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer