Direct naar artikelinhoud
Jongeren

Groen licht voor de zomerkampen: dit moet u weten

Groen licht voor de zomerkampen: dit moet u weten
Beeld Karel Duerinckx

Goed nieuws voor de jeugd: de zomerkampen en speelpleinwerkingen kunnen doorgaan. ‘Het wordt anders maar niet minder fantastisch’, aldus minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Zo moeten alle activiteiten binnen een bubbel van 50 jongeren en begeleiders plaatsvinden. Ook speeltuinen kunnen vanaf woensdag weer open.

De federale regering, de drie gemeenschappen, experten van GEES-werkgroep en de jeugdsector hebben deze namiddag druk overlegd om het licht op groen te krijgen voor zomerkampen en andere jeugdactiviteiten. “Ik heb enkele weken geleden gezegd: liever een late ja dan een late neen. Een beetje zoals een puberliefde. Wel, ze heeft ja gezegd”, kondigde Benjamin Dalle aan. “Dat betekent perspectief voor meer dan een miljoen kinderen.”

Zomerkampen en jeugdactiviteiten zoals speelpleinwerkingen of dagactiviteiten kunnen dus doorgaan, maar wel onder een pak voorwaarden. De verschillende actoren werkten in detail een pakket aan regels uit voor jongeren, leiding en ouders.

Kan iedereen deelnemen?

Neen. Jongeren die recent ziekteverschijnselen hebben vertoond, zullen niet toegelaten worden. Jongeren die tot een risicogroep behoren, zullen een medisch attest nodig hebben. De verschillende organisaties zullen ook aanwezigheidsregisters moeten aanleggen. Dat moet onder meer helpen voor contact tracing als er toch een besmetting zou optreden.

Twitter bericht wordt geladen...

Hoe groot kunnen de groepen zijn?

Voor alle kampen of activiteiten zullen contactbubbels gelden van maximaal 50 personen. Dat aantal omvat zowel de kinderen als de begeleiders. Binnen de bubbels is fysiek contact toegelaten. “Anders zou dat het DNA van het jeugdaanbod ondermijnen”, klonk het bij Jurgen Sprangers van Bataljong. Er zullen wel een aantal hygiëneregels gelden, die strenger zijn voor +12-jarigen. Voor die groep is de kans op overdracht namelijk groter.

Dat wil niet zeggen dat kampen met meer dan vijftig jongeren niet kunnen plaatsvinden. Zolang de bubbels gescheiden blijven, kan elk kamp doorgaan. “Dat betekent: gescheiden spelen, eten én slapen”, aldus Jurgen Sprangers van Bataljong. Zo zullen jeugdbewegingen gestimuleerd worden om terreinen maximaal te gebruiken, zoveel mogelijk in de buitenlucht te vertoeven en klein materiaal zoals scharen of stiften binnen de bubbel te houden. Groot spelmateriaal kan uitgewisseld worden als het grondig ontsmet wordt.

Welke restricties zullen er gelden?

Er geldt een belangrijke beperking met betrekking tot afstand. Buitenlandse vakanties kunnen in principe doorgaan - zodra de landsgrenzen effectief opengaan - maar wel enkel binnen een perimeter van 150 km vanaf de Belgische grens. Dat heeft vooral te maken met de noodprocedure: als er toch iemand ziek zou worden, moet het haalbaar blijven voor ouders om hun zoon of dochter op te halen.

Er is geen gedetailleerde lijst met activiteiten of spelen die wel of niet kunnen. Al zijn activiteiten met “heel intensief contact best te vermijden”. Daar rekent het overlegcomité op het gezond verstand van begeleiders. Massaspelen zijn uit den boze op jeugdbewegingskampen, omdat zoiets het doorbreken van de bubbels impliceert. Ook een tweedaagse zal niet kunnen. “Er kan op tocht gegaan worden, maar overnachtingen op een externe locaties zijn niet toegelaten”, zei Brecht Goerlandt (KSA).

Wat dagactiviteiten betreft, zullen uitstapjes naar pretparken uitgesloten zijn. “Het is echt niet verstandig om 50 à 60 kinderen in een bus te steken en daar naartoe te gaan”, aldus Sprangers.

Wat moet je als ouder weten?

Voor speelpleinwerkingen zal een wisselend aanbod gelden, met per dag telkens andere jongeren. Daarvoor zal een systeem van voorinschrijvingen gebruikt worden, al is het ook de bedoeling om telkens een aantal openingen laten voor kinderen in kwetsbare situatie.

Ook het afscheid en het terugzien van ouders zal er iets anders uitzien. Voor kampen moeten alle ouders een mondmasker dragen wanneer ze bagage en kinderen afzetten of ophalen. Organisaties van speelpleinwerkingen moeten kiss and ride-zones inleggen, of per ouder een specifiek tijdstip afspreken zodat er niet te veel mensen samentroepen.

Hoe reageert de sector?

“Met grote opluchting”, zegt Jan Van Reusel (Scouts en Gidsen Vlaanderen). “De maatregelen die zijn afgeklopt, beantwoorden volledig aan de adviezen die we zelf hebben geformuleerd.” Hij reageert ook met tevredenheid op de perimeter van 150 kilometer voor buitenlandse kampen. Dat zet de deur weer op een kier voor een aantal kampen die tot nu toe erg onwaarschijnlijk leken.

De jeugdbewegingen starten nu een hele operatie om de nodige info tot bij hun leden te krijgen, net zoals praktische tips om de kampen op de rails te krijgen. “Het is alle hens aan dek, maar we hebben een groot vertrouwen in onze leden om dit tot een goed einde te brengen”, zegt Van Reusel.