Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Druk op scholen om volledig te openen zal groot worden

Het tweede leerjaar in basisschool Klavertje 4 in Nevele.Beeld ID/Bas Bogaerts

Het kleuter- en lager onderwijs kunnen vanaf 2 juni volledig open. Dat is geen verplichting. Scholen moeten zelf bepalen wat veilig en doenbaar is. Al zal de druk van ouders groot worden om maximaal open te gaan.

Een forse versnelling in de heropening van de scholen. Dat is wat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overeenkwam met de onderwijskoepels, -netten en -vakbonden. Met goedkeuring van de Nationale Veiligheidsraad kunnen scholen vanaf dinsdag 2 juni meer leerlingen ontvangen.

Dat zorgt echter voor een pak extra werk op de scholen. “Dit zal opnieuw een hele puzzel worden”, zegt Serge Saleman, directeur van een gemeentelijke basisschool in As met 550 leerlingen, van wie 200 kleuters. “We zullen ervan uit moeten gaan dat deze voorstellen woensdag of donderdag door de Veiligheidsraad goedgekeurd worden want wachten tot vrijdag is geen optie. Ook ouders willen graag tijdig geïnformeerd worden.”

Die ouders kregen gisteren de boodschap dat het kleuter- en lager onderwijs maximaal kunnen heropenen. Scholen krijgen de autonomie daar vanaf te wijken als dat om veiligheidsredenen niet mogelijk blijkt. “Maar de druk van ouders om de poorten wagenwijd open te laten gaan, zal heel groot worden”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). “Scholen hebben al hard moeten werken, maar het zal nu toch nog even alle hens aan dek worden.”

‘Geen sinecure’

Weyts beseft dat zo’n maximale opening niet overal een sinecure wordt. “Het zal altijd moeilijk zijn om alle klassen te ontvangen, inderdaad”, zegt hij bij VTM Nieuws. “Dat zal verschillen van school tot school, afhankelijk van de infrastructuur en het personeel. Maar ik ben er wel rotsvast van overtuigd dat scholen het uiterste zullen doen perspectief te creëren voor zoveel mogelijk jongeren.”

Vooral daar waren alle onderhandelaars blij om na een marathonvergadering van zeven uur: alle leerlingen krijgen het perspectief terug te kunnen keren naar school. “We zijn blij dat onze ambitie om elke leerling nog dit jaar op school te verwelkomen wordt gevolgd”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.

Al viel er ook een puntje van kritiek te noteren. Nancy Libert van de socialistische vakbond ACOD liet weten “teleurgesteld te zijn”. “Dit is toch niet transparant? Heel wat ouders zullen nu denken: ‘Elke kleuterschool en lagere school gaat weer open’, terwijl dat lang nog niet zeker is.”

Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts, nuanceert. “Ook nu is het zo dat sommige scholen minder dan de drie mogelijke leerjaren (het 1ste, 2de en 6de jaar, PG) heropenen. Het is niet dat er rellen zijn uitgebroken. Ouders verstaan dat aangezien het om de veiligheid van hun kind gaat.”