Opmerkelijk: prestigieuze universiteit zet coronavirus op muziek om onderzoek vooruit te helpen

Onderzoekers van de universiteit MIT in het Amerikaanse Massachusetts hebben een nieuwe manier gevonden om het nieuwe coronavirus te bestuderen. In plaats van er door een microscoop naar te kijken, hebben ze er een compositie van gemaakt. ‘Zo hoor je makkelijker wanneer er iets niet klopt.’

Er zit muziek in het coronavirus. Het is al langer geweten dat atomen altijd in beweging zijn en dus constant vibraties afgeven. Een groep wetenschappers probeerde dat concept nu toe te passen op het nieuwe coronavirus. En met succes. Uit de vibraties konden ze met behulp van artificiële intelligentie een muziekstuk samenstellen.

U vraagt zich nu vast af waarom ze dat zouden doen, behalve omdat het een ontspannende gimmick is. Wel, muziek verzacht niet alleen de zeden, maar kan blijkbaar ook het virus verzachten. ‘Als we de eiwitten waaruit het virus is samengesteld omzetten in geluid, volgen we eigenlijk gewoon de structuur van dat eiwit’, vertelt Markus Buehler, materie-onderzoeker aan MIT, aan de zakenwebsite Business Insider. ‘Zo krijgen we een idee van hoe het hoort te klinken en wanneer we iets horen dat anders klinkt dan de rest, onderzoeken we dat.’

Hij zegt dat het met muziek veel makkelijker is om afwijkingen te horen dan ze via de microscoop te zien. ‘Het is ongelooflijk hoe je structuren hoort die je niet kan zien. Als je gewoon naar de letters kijkt, zie je geen fouten, maar als je naar de muziek luistert, hoor je onwaarschijnlijke details’, zegt hij.

Medicijn

De uiteindelijke bedoeling is een medicijn vinden tegen Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt. ‘We vragen de artificiële intelligentie op zoek te gaan naar een overeenstemmende muzikale sequentie als het zogenaamde sleuteleiwit (het cruciale eiwit dat de rest van het virus bindt, red.) heeft. Daarmee ontwerpen we een nieuw eiwit dat perfect past. Als dat zich dan hecht aan het sleuteleiwit, krijgt dat een nieuwe structuur en past het niet meer in menselijke cellen, waardoor de besmetting verdwijnt’, legt hij uit. Wanneer dat medicijn er zou moeten komen, is niet geweten.

Als instrument werd gekozen voor de Japanse koto, een rustgevend snaarinstrument. De onderzoekers vonden dat we wel wat rust konden gebruiken in deze periode.

Meer