Koninklijke besluiten die grote onvrede veroorzaakten bij zorgpersoneel, worden ingetrokken

De twee koninklijke besluiten die tot onvrede leidden bij het zorgpersoneel, zijn van tafel. Dat is overeengekomen tijdens de bijeenkomst van de "superkern", de top van de federale regering en de tien partijen die de volmachten steunen. Er is ook een maximumprijs vastgelegd voor de serologische tests (tests om na te gaan of iemand antilichamen tegen een virus heeft red.) naar Covid-19, zo werd vernomen op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Eén van die omstreden koninklijke besluiten geeft de gouverneurs de mogelijkheid om personeel op te vorderen. Een ander besluit laat zorgkundigen meer taken uitvoeren die voordien enkel door verpleegkundigen gedaan mochten worden. De onvrede over de wetteksten leidde al tot stakingsaanzeggingen in ziekenhuizen en in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel kreeg premier Sophie Wilmès (MR) vorige week een erg koele ontvangst.

(lees verder onder de beelden van de ontvangst van Wilmès)

Videospeler inladen...

Op het wekelijkse overleg van de zogenaamde superkern werd zaterdag beslist de twee besluiten in te trekken. Technisch gesproken moeten er nu twee nieuwe kb's worden genomen die de effecten van de vorige twee teniet doen.

Als het zo gevoelig ligt, is het natuurlijk best om het terug te trekken

Maggie De Block, federaal minister van Volksgezondheid

Het protest van de zorgsector viel dus niet in dovemansoren. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block benadrukt dat het enkel de bedoeling was om de Koninklijke Besluiten in uiterste nood te gebruiken. Ze waren bedoeld voor de piek, maar die bleek al achter de rug toen de besluiten in het Belgisch Staatsblad verschenen. En de timing was dus ongelukkig, klinkt het. "Ze zijn gepubliceerd na de piek en dat viel slecht bij het verzorgende personeel", zegt minister De Block. "Omdat het leek alsof we geen vertrouwen hadden dat ze het ook bij een tweede piek zouden kunnen opvangen. Dus als het zo gevoelig ligt, is het natuurlijk best om het terug te trekken."

"Was kaakslag maar laten we nu verder kijken"

De socialistische vakbond BBTK reageert opgelucht op het nieuws van de intrekking. "Die opvorderingen waren een kaakslag. Het was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt Jan-Piet Bauwens van BBTK. "De sector was bereid om extra te werken. Er waren ook veel vrijwilligers. De sector kon de crisis aan, maar de minister dacht daar anders over.  Nu zijn we verlost van de opvorderingen en gaan we verder werken. Laat ons dit achterwege laten en kijken naar de toekomst van de sector. Want die verdient iets beter", zegt Bauwens.

Concreet wil de vakbond dat er nu ernstig gepraat wordt over middelen en personeel in de zorgsector. "We gaan nu niet stoppen. De sector vraagt al jaren dat er meer personeel komt. Dat is de grote vraag, laat dat duidelijk zijn", aldus Bauwens.

Meest gelezen