Direct naar artikelinhoud
Reizen

Reizen deze zomer dan tóch verantwoord? ‘Enkel naar bestemmingen waar risico niet groter is dan hier’

Viroloog Marc Van RanstBeeld Photo News - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Dit wordt een zomervakantie in eigen land. Reizen is géén goed idee. Staycation is het nieuwe normaal. Wekenlang was dát het reisadvies van virologen en politici. Maar kijk: twee maanden later verdwijnen de grauwe wolken van voor de vakantiezon. ‘Is het risico op de bestemming niet groter dan hier, dan is reizen te verantwoorden’, zegt Marc Van Ranst. ‘Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of het ook aangewezen is. Zelf blijf ik dit jaar in eigen land.’

Griekenland en Portugal willen er een zomer als ‘vanouds’ van maken. ‘Kom maar af, Belgen’, roept Frankrijk. Zelfs Italië denkt eraan begin juni de grenzen weer open te zetten voor toeristen. De gretigheid waarmee almaar meer Europese landen de toerist aan de mouw trekken, vloekt met de boodschap die virologen bij ons wekenlang verkondigden. Maar vandaag is de situatie anders dan half maart, toen Marc Van Ranst en collega’s het over een ‘zomer in eigen land’ hadden. Ook Vlaanderens meest bevraagde viroloog beseft dat er geen houden aan meer is: de deur naar die zonnige vakantiebestemming gaat tóch open.

Vakantie in Frankrijk: “Te verantwoorden”

“Een vakantie in Frankrijk? Indien het risico op besmetting niet groter is dan hier, valt dat te verantwoorden. Op voorwaarde dat zowel onderweg als ter plaatse de geldende afstands- en hygiëneregels worden nageleefd, natuurlijk.” Is het openzetten van de Europese binnengrenzen wel verstandig of verantwoord? Volgens Van Ranst is dat de vraag niet. De toerist bekommert zich beter over wat toeristisch al dan niet mogelijk zal zijn. “Eens de overheid beslist de grenzen open te zetten en reizen weer toe te laten, is het aan eenieder om zelf de afweging te maken of reizen aangewezen is. Vraag is bijvoorbeeld of alle Franse arrondissementen ook open zullen gaan. Want binnen een land blijven er regionale verschillen in de ernst van de situatie, met nu nog steeds nog enkele ‘rode zones’ in Frankrijk.”

Ons land voert momenteel nog overleg met de buurlanden en de Europese vakantiebestemmingen over het heropenen van de toeristische grenzen. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zei gisteren nog te hopen daarover ergens begin juni meer duidelijkheid te kunnen scheppen. Hij koestert de hoop dat we vanaf midden juni opnieuw binnen Europa zullen kunnen reizen. 

Lees ook

Alternatief op vakantie? Ruil je huis eens met een ander

Van Ranst: “Tot enkele weken geleden had niemand zin in reizen. Ondertussen is ons denken over de epidemie aan het veranderen: op een bepaald moment is men de hele toestand beu, wat ook normaal is. Daarbij komt de enorme economische druk op landen waarvoor toerisme zeer belangrijk is. Gaat het om bestemmingen waar de epidemie op hetzelfde niveau zit als bij ons, dan is dat nog enigszins te verstaan.”

Italië en Spanje niet langer risicobestemmingen

Vreest Van Ranst, wat met de wintersporters in het voorjaar gebeurde indachtig, dan geen nieuwe golf aan besmettingen, veroorzaakt door toeristen die in zwaar getroffen landen als Frankrijk, Italië of Spanje op vakantie gaan? “Neen. Je moet kijken naar hoe de toestand daar vandaag, of beter nog op 1 juli, is. Algemeen genomen bevindt elk van die landen zich net als wij in het dalende deel van de curve. En binnen een maand zal dat nog meer uitgesproken het geval zijn, als alles tenminste gunstig blijft evolueren. Uit virologisch oogpunt kan reizen, maar dus enkel naar landen of regio’s waar de situatie epidemische zeer vergelijkbaar is met de onze. Welke landen dat zijn? Ons advies daarover vanuit de GEES wordt momenteel nog opgesteld. We bekijken daarbij de situatie per regio.”

 Het is volgens Van Ranst uiteindelijk aan de lokale besturen om alles ter plaatse in goede banen te leiden, om bijvoorbeeld toestanden te vermijden zoals donderdag in Nederland, waarbij de politie gasten van de overvolle stranden moest jagen.

Blijft de vraag volgens van Ranst óf we ook wel daadwerkelijk zullen willen reizen, eens dat opnieuw mag. “Wie een voucher kreeg voor het betaalde voorschot van zijn reeds geannuleerde reis, zal die wellicht wel willen gebruiken. Maar er zullen ook heel wat anderen zijn die zullen zeggen: ‘laat het maar even zo’. Nogmaals: iedereen zal zelf de afweging moeten maken of het aangewezen is te reizen - iets wat de meeste reizigers trouwens sowieso doen, zeker voor een trip naar een verre bestemming.” Zelf blijft de Leuvense professor bij zijn eerdere voornemen dit jaar een ‘reispauze’ in te lassen. “Ik blijft dit jaar in eigen land.”