Lage olieprijs maakt recyclage van plastic veel minder aantrekkelijk

De lage olieprijzen van de voorbije weken hebben ook op de recyclagemarkt een aanzienlijke impact gehad. Door de goedkope petroleum is de productie van nieuw plastic immers beduidend goedkoper geworden dan recyclage. Dat zeggen een aantal recyclagespecialisten aan het persbureau Bloomberg.

Tot voor korte tijd was recyclage in het bedrijfsleven een van de belangrijkste aandachtspunten. Ondernemingen beloofden het gebruik van vervuilende producten te beperken en garandeerden vaker op recyclage beroep te zullen doen. Die situatie is echter op enkele maanden tijd compleet omgekeerd.

Prijsverschil

De sterke daling van de olieprijs door het economisch gevecht tussen Rusland en Saoedi-Arabië heeft immers ook een grote impact gehad op de productie van plastic, gezien plastic een kunststof is die olie als grondstof gebruikt.

Door de instorting van de internationale petroleummarkt is dan ook de productie van nieuw plastic veel goedkoper geworden. Daardoor is echter het verschil in kostprijs tussen nieuwe en gerecycleerde kunststoffen sterk opgelopen.

‘Veel bedrijven zullen dan ook in de verleiding worden gebracht om van het gebruik van gerecycleerd plastic af te stappen’, benadrukt Rob Goodwin, voorzitter van de organisatie OceanCycle, die zich inzet tegen de plasticvervuiling van de maritieme wereld. ‘Die ingreep kan immers tot grote kostenbesparingen leiden. Vele ondernemingen zouden die terugkeer naar hun traditionele grondstof ook kunnen zien als een mogelijkheid om de impact van de coronacrisis op hun marges te helpen opvangen.’

‘Toen de prijzen voor nieuw plastic instorten, verloren de Aziatische leveranciers van gerecycleerde kunststoffen op slag een groot deel van hun orders. Europese bedrijven, die vaak wettelijk verplicht zijn om in hun plastic flessen een bepaald percentage gerecycleerd materiaal te gebruiken, bleken nagenoeg de enige afnemers.’

Afvalberg

Het prijsverschil dreigt ervoor te zorgen dat de plastic afvalberg opnieuw sterk in volume zal toenemen. Het eenmalig gebruik van nieuw plastic is immers gevoelig goedkoper dan de aankoop van gerecycleerde voorraden.

‘Dit probleem had op geen slechter ogenblik kunnen opduiken’, klinkt het bij Bloomberg. ‘De markt stond al onder zware druk, nadat China beslist had om de import van plastic afval grotendeels te verbieden. Door de uitbraak van de coronacrisis is ook de commerciële recyclage-activiteit grotendeels stilgevallen. Daardoor dreigt een gebrek aan voorraden, waardoor de kostprijs voor de recyclagebedrijven nog verder zal oplopen.’

Op dit moment wordt ook amper 9 procent van het geproduceerde plastic gerecycleerd. Door de jongste evoluties dreigt dat aandeel nog verder terug te lopen.

Meer