Aanslag in Joods Museum van België in beperkte kring herdacht

Opperrabbijn Albert Guigui © BELGA

In het Joods Museum van België in Brussel is zondag in aanwezigheid van de Brusselse opperrabbijn Albert Guigui de zesde verjaardag van de aanslag in het museum herdacht. Door de coronacrisis werd het een ingetogen ceremonie in beperkte kring.

wle

De herdenkingsceremonie ging door op het binnenplein van het Joods Museum van België, waar ook de herdenkingsplaat voor de vier slachtoffers van de aanslag hangt. Een tiental mensen woonde de plechtigheid bij.

Philippe Blondin, voorzitter van het museum, nam als eerste het woord. Hij sprak over de educatieve rol van het Joods Museum, een plek waar geen enkel onderwerp of discussie uit de weg wordt gegaan en leerlingen vrij zijn om vragen te stellen.

De Brusselse opperrabbijn Albert Guigui leidde een gebed voor de aanwezigen en stak samen met hen enkele kaarsen aan ter herinnering van de slachtoffers. Daarvoor nam hij eerst nog het woord en benadrukte hij dat de strijd tegen het terrorisme nog ver van over is.

‘Ze blijven onze democratie bestrijden. Vandaag, meer dan ooit, mogen we niet vergeten dat terrorisme ook inhoudt dat het elk zijn taak is om te strijden voor gelijkheid tussen mensen en tegen elke vorm van racisme, antisemitisme en xenofobie’, aldus Guigui.

Het is vandaag exact zes jaar geleden dat dader Mehdi Nemmouche het Joods Museum binnendrong en vier mensen neerschoot. Een Israëlisch koppel en twee museummedewerkers kwamen om het leven. In maart 2019 werd schutter Mehdi Nemmouche veroordeeld tot levenslang voor de aanslag. Zijn mededader Nacer Bendrer, die de wapens had geleverd, kreeg 15 jaar cel.