Direct naar artikelinhoud
Politiek

De Crem: aankondiging heropening horeca en familiebezoeken over de grens mogelijk vroeger

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).Beeld Photo News

De aankondiging dat de horeca opnieuw zou kunnen openen, kan mogelijk vroeger komen dan 3 juni. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bij VTM NIEUWS. 

Horeca Vlaanderen vroeg vanochtend meer duidelijkheid, aangezien de volgende Veiligheidsraad pas op 3 juni gepland is. “De tijd tussen een beslissing die dag en een eventuele opening vanaf 8 juni is gewoon te kort”, aldus CEO Matthias De Caluwe in De Zondag.

Wat met de grenzen? “De grenscontroles zullen niet opgeheven worden voor 8 juni. Dinsdag komt er wel een advies van de GEES en op basis van dat advies wil ik in perspectief zetten dat het intrafamiliaal grensverkeer eerder dan 8 juni mogelijk zal zijn. Als we dat kunnen doen, zullen we dat dinsdag of woensdag al aankondigen.”

Het vakantieverkeer is iets anders, benadrukt De Crem, op dat punt blijft het nog wat afwachten. “Kijk goed uit, vergewis je van de toestand en volg de reisadviezen van Buitenlandse Zaken.”

Geweld tegen politie

De Crem reageerde ook op het geweld tegen de politie in Anderlecht. Tijdens een arrestatie afgelopen woensdag in de wijk Kuregem werden agenten aangevallen en belaagd. De politievakbond postte vrijdag een filmpje waarin geweld tegen twee agenten te zien is. Tijdens de arrestatie van de man kregen de agenten te maken met fysiek en verbaal geweld van omstaanders die de dader verdedigden. Eén van de agenten hield een hersenschudding en gebroken neus over aan het incident. 

Minister De Crem heeft versterking voor de politiezone Brussel-Zuid beloofd. “We staan daar al ver mee”, aldus De Crem. “Ik heb contact opgenomen met de burgemeester, de politie en de getroffen agenten. Ik heb een van hen gezien. Er zijn dertig extra mensen in de politiezone Brussel-Zuid aanwezig. Dat is een eerste zaak.”

“Het tweede punt is dat er zich een grote problematiek van illegaliteit aankondigt. Er is geweld dat wordt uitgelokt via onder meer kleine diefstallen. We hebben al twee mensen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Zij zullen voor de rechtbank komen en vervolgd worden. Ik zeg het nogmaals. Voor deze vorm van geweld is er geen plaats. Er is een nultolerantie. De opgedreven aanwezigheid van politie heeft de situatie in de juiste richting gebracht.”