Direct naar artikelinhoud
Kater Lee

Selena Ali bereid om met katje Lee terug te keren naar Peru: ‘Uiteraard op mijn kosten’

Selena Ali met katje Lee.Beeld RV

Vrijdag raakte bekend dat het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) bekijkt of het katje Lee, meegebracht door de Stabroekse studente Selena Ali (23), naar Peru kan gestuurd worden om daar de quarantaine van drie maanden door te brengen. Dat stemt Ali hoopvol. ‘Uiteraard reis ik mee om ervoor te zorgen dat Lee perfect verzorgd wordt’, reageert ze. 

De afgelopen weken was katje Lee een van dé gespreksonderwerpen. Hij werd meegenomen vanuit het Peruaanse Cuzco door Selena Ali die daar haar stage liep. Door de coronacrisis moest ze halsoverkop terugkeren naar België. Ze nam Lee mee. Volgens de voorschriften van het FAVV moet een dier echter drie maanden in quarantaine verblijven alvorens het geïmporteerd mag worden. 

Het FAVV besloot een euthanasiebevel uit te spreken over Lee door de kans op hondsdolheid (rabiës). Dat legde Ali naast zich neer. Het FAVV ging over tot een huiszoeking, maar die leverde niets op. Op vrijdag 29 mei zal de Antwerpse rechtbank uitspreken of Ali effectief een dwangsom moet betalen van 5.000 euro per uur dat het katje niet werd ingeleverd. 

Op eigen kosten

Maar in het verhaal zou wel eens een onverwachte wending kunnen komen. Afgelopen woensdag stelde Ali’s advocaat aan de procureur en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voor om het katje in Peru de quarantaine toch te laten doorbrengen. Daarop reageerde het FAVV dat ze bekijkt of dat een optie is, al is de toestemming van Peru daarvoor nodig. “Dat zou ik een heel goede wending vinden. Uiteraard gebeurt het terugreizen van Lee en mezelf allemaal op mijn kosten”, zegt ze. Officieel groen licht vanuit het FAVV is er nog niet.

Kritiek

Ondertussen stelt de kat het heel goed. “Het is een speelse, lieve kat. Ik zou hem niet meer kunnen missen”, zegt Ali. Ook reageert Ali op de kritiek die ze de jongste weken te verduren kreeg. Dat Lee besmet zou zijn met hondsdolheid, spreken drie recente risico-analyses tegen. “Die wijzen er immers op dat Lee al lang dood had moeten zijn als hij rabiës had.”

Niet alleen in de media, maar ook op sociale media werden er scherpe opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Ze bijt nu van zich af. “Heb ik dan de Belgische bevolking in gevaar willen brengen? Helemaal niet. Lee was gevaccineerd en verblijft al in quarantaine met mij sinds 16 maart 2020. Ondertussen is hij al 60 dagen bij mij. Tot en met vandaag heeft hij geen enkel verschijnsel van hondsdolheid vertoond.” Dat biedt echter geen uitsluitsel. Volgens het FAVV kan een kat tot zes maanden na besmetting pas verschijnselen vertonen. 

Als het FAVV meent dat er nog steeds onzekerheid bestaat, is Ali bereid om met Lee terug naar Peru te reizen om daar de quarantaine in orde te brengen. Voor Ali gaat het om meer dan het leven van Lee alleen. “Het gaat over de omgang met alle dieren. Moeten die dan de dupe zijn van de crisissituaties? Ik wil niet dat Lee sterft omdat alle invoerregels niet konden nageleefd worden als gevolg van de evacuatie uit Peru, waarbij ik geen enkele keuze had.”

Selena Ali met katje Lee.Beeld RV
Katje LeeBeeld RV