Direct naar artikelinhoud
Defensie

Medici van Defensie op achterste poten: ‘Minister De Block, u heeft gefaald. Wij niet’

Minister van Gezondheid Maggie De Block.Beeld VTM NIEUWS

Het medisch personeel van Defensie is boos op Maggie De Block (Open Vld). Over het tekort van verpleegkundigen in woon-zorgcentra zei de minister van Volksgezondheid dat ze ‘liever door een verpleegster dan door een militair’ zou worden verzorgd. ‘U heeft gefaald mevrouw de minister, niet wij.’

“Als ik in een rusthuis zou liggen en men kan mij niet meer verzorgen en niet meer wassen, dan zou ik toch liever een verpleegster hebben die dat komt doen dan een militair”, zei De Block in de Kamer. Ook in Villa Politica kwam ze erop terug. “Ik denk dat het toch wel te verkiezen is dat we verpleegkundigen tijdelijk opvorderen en weghalen van administratieve diensten in plaats van militairen in te schakelen. Met alle respect voor de soldaten die werk hebben gedaan dat ze niet zouden moeten doen.”

De militaire verpleegkundigen zijn nu boos. “U heeft gefaald minister, niet wij. Wij hebben luiers helpen vervangen en mensen te eten gegeven. De dankbaarheid in de centra zijn met geen woorden te vatten. De bewoners vonden het niet erg te worden verzorgd door een militair”, klinkt het in een open brief van een van hen. Ook generaal-majoor Pierre Neirinck, commandant van de Medische Component, reageerde op Twitter. “Het respect kwam en komt nog van de residenten en van het personeel van de woon-zorgcentra. Daar is de reden waarom we voortdoen”, klonk het.

“De minister wilde zeggen dat ze het jammer vond dat de woon-zorgcentra op hun tandvlees zaten en de crisis niet konden opvangen”, zegt De Blocks woordvoerder. “De vergelijking tussen een soldaat en een verpleegkundige was misschien ongelukkig, want uiteraard waren de ingezette militairen ook verpleegkundigen en opgeleid om deze job te doen.”