Direct naar artikelinhoud
Sint-Truiden

Opnieuw veel besmettingen in Sint-Truiden: ‘Dit moet onderzocht worden’

Zaterdag heropende de markt in Sint-Truiden.Beeld Borgerhoff

Een opvallende vaststelling in de meest recente coronacijfers: in de Limburgse stad Sint-Truiden worden veel nieuwe besmettingen gerapporteerd. ‘Dit moet onderzocht worden’, zegt viroloog Marc Van Ranst. In de ziekenhuizen hebben ze nog niets gemerkt, en ook de burgemeester zegt van niets te weten.

Volgens de zondagse cijfers zijn er de afgelopen 24 uur 282 nieuwe besmettingen geregistreerd. 32 daarvan kwamen uit Sint-Truiden, een stad die aan het begin van de uitbraak al zware klappen kreeg. 

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er tot op vandaag 701 besmettingen vastgesteld zijn in de stad. “Alleen al op zaterdag 23 mei kwamen er 32 nieuwe besmettingen bij in Sint-Truiden, dat is een achtste van wat er in heel België geregistreerd is”, zegt Lydie Denis van Sciensano. “Dat is wel erg veel.”

Dat beaamt ook Marc Van Ranst. “Sinds twee dagen merken we dat er weer meer besmettingen opduiken in Sint-Truiden. De Gezondheidsinspectie moet dit bekijken. Voorlopig resulteert dit nog niet in meer ziekenhuisopnames. We detecteren nu ook, meer dan vroeger, de lichtere gevallen en dat is goed wanneer je grip wil krijgen op deze epidemie.” 

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) is niet op de hoogte van de nieuwe besmettingen. Ook in de triagepost in de stad heeft men geen weet van verhoogde cijfers. Uit een onderzoek dat de veiligheidscel heeft ingesteld, blijkt dat er een afname is in het aantal ziekenhuisopnames. “We dringen er bij Sciensano op aan om snel meer duidelijkheid te geven rond de nieuwe cijfers”, aldus de burgemeester.