Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Negentig procent van stoffen mondmaskers worden te laat geleverd

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR).Beeld EPA

Zondag is een eerste levering stoffen mondmaskers aangekomen die door Defensie aangekocht werden bij de Luxemburgse firma Avrox. Het gaat om anderhalf miljoen stuks, dat is slechts één tiende van de totale bestelling. 

De overige 13,5 miljoen exemplaren komen later deze week aan. Nochtans stond in het contract dat Avrox ten laatste op 24 mei alle 15 miljoen mondmaskers moest leveren. De snelle levering was onder meer een argument voor Defensie om voor de Luxemburgse firma te kiezen. In het contract liet men een clausule plaatsen dat Avrox bij het missen van de deadline boetes moet betalen. Per dag vertraging moet de firma twee procent korting toestaan. De volledige levering is iets minder dan 40 miljoen euro waard. 

Eerder deze week kwamen 1 miljoen stoffen mondmaskers aan via de Gentse firma Tweeds & Cottons. Alle maskers worden wellicht pas verdeeld vanaf 9 juni. Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) onderhandelt daarvoor met de apothekers. 

Op de Franstalige zender RTL reageerde Goffin op het feit dat de zakenman achter Avrox, Hamza Talhouni, met zijn familie een belangrijke aandeelhouder is bij de Caïro Amman Bank. De Israëlische overheid zette deze op een zwarte lijst van banken die rekeningen hebben van Hamas-leden en veroordeelde terroristen.