Direct naar artikelinhoud
Samenscholing

Kritiek op grote massa voor Ros Beiaard in Dendermonde

Ondanks de afgelasting kwam er toch veel volk op de been in Dendermonde.Beeld Geert De Rycke

Ondanks het officiële uitstel kwam er zondag toch veel volk samen voor het Ros Beiaard op de Grote Markt in Dendermonde. Met kritiek en bezorgdheid tot gevolg: ‘Als dit vaker gebeurt, zullen we een mondmasker moeten verplichten op straat’, zegt epidemioloog Pierre Van Damme.

Hoewel de traditionele Ros Beiaardommegang in Dendermonde door corona met een jaar werd uitgesteld,  zakten veel inwoners zondag af naar de Grote Markt om het Ros Beiaardlied mee te zingen. Volgens sommige media ging het ongeveer om duizend mensen die samenkwamen voor de alternatieve viering.

“Een vorm van samenscholing”, reageert een bezorgde Pierre Van Damme. “Dit zien we niet graag”, zei de epidemioloog in het VTM Nieuws. “Je voelt dat de mensen weten dat ze afstand moeten houden, maar dan had ik verwacht dat ze wel een mondmasker zouden dragen, als gulden middenweg. Als we dit vaker gaan zien, bijvoorbeeld aan de kust, zullen we het dragen van een mondmasker moeten verplichten op straat en in grootwarenhuizen.”

Afstandsregels

Dendermonds burgemeester Piet Buyse (CD&V) verdedigt de alternatieve viering. Volgens hem verliep de bijeenkomst op de Grote Markt op een “heel gedisciplineerde manier”. “Ik ben ook buitengekomen en heb samen met mijn buren op veilige afstand van elkaar het Ros Beiaardlied gezongen”, zegt Buyse. “Dit is een heel emotionele dag. Iedereen begrijpt dat de Ommegang niet kan plaatsvinden, maar toch wilde elke inwoner vandaag iets doen. Vandaar de vlaggen en het zingen van het lied. Ik heb gezien dat die oproep veel succes heeft gehad. Op de Grote Markt verzamelden inderdaad veel inwoners, maar ik ken mijn markt en het waren er zeker geen duizend.”

Buyse ontkent dat de afstandsregels niet werden gerespecteerd. Volgens hem hield de politie een oogje in het zeil. “Sommige mensen stonden dicht bij elkaar, maar dat was in hun bubbel, zoals ze samen wandelen door de winkelstraten of in de parken of op de dijk. Je mag als bubbel elkaar een knuffel geven of vastpakken. En wie niet in de bubbel zit, hield afstand. Mijn dochter was daar met mijn kleinkind, dat is een gezin, die mogen dicht bij elkaar staan. Ik zie het probleem niet. Het was een mooi, emotioneel moment, een echt ‘wij-gevoel’, een verbindend iets waar ik geen probleem van maak.”