Direct naar artikelinhoud
Jeugd

Organisatoren sportkampen nog in het ongewisse over zomer

Jeugdbewegingen zoals de scouts kunnen deze zomer op kamp, al moeten ze daarbij wel de coronamaatregelen in acht nemen.Beeld Photo News

Het licht werd vrijdag op groen gezet voor zomerkampen, maar sportkampen zouden daar voorlopig nog niet bijhoren. ‘Er zijn nog bijkomende specifiëringen nodig wat sportactiviteiten betreft’, zegt Tom Demeyer, woordvoerder van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Voor duidelijkheid is het wachten op een beslissing voor de volledige sportsector. 

Het voorstel van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), de andere gemeenschapsministers en de jeugdsector voor zomerkampen en -activiteiten voor kinderen en jongeren werd vrijdag door het overlegcomité bekrachtigd. De beslissing over zomerkampen beslaat kampen van jeugdbewegingen, speelpleinwerkingen, lokale jeugddiensten, jeugdhuizen, cultuureducatieve jeugdorganisaties en vakantieorganisaties, zo staat op de website van de minister te lezen. Sportkampen zouden daar niet automatisch deel van uitmaken.

Voor die beslissing wijst het kabinet van minister Dalle door naar Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Die heeft samen met de andere ministers van Sport een paar weken geleden een advies over de heropstart voor de volledige sportsector overhandigd aan de Veiligheidsraad, waar ook sportkampen in vervat zitten. “We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan”, klinkt het op het kabinet van minister Weyts, die eigenlijk geen problemen verwacht voor de meeste sportkampen. 

Opluchting

Bij de jeugdbewegingen wordt opgelucht gereageerd dat de zomerkampen door kunnen gaan. “We zijn heel blij dat er duidelijkheid is en dat de spelregels duidelijk zijn”, zegt Benjamin Vandervoort, algemeen secretaris van Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit (CM). Zo moeten de kampen in contactbubbels van maximaal 50 mensen worden ingedeeld. “Organisatorisch is dat wel een uitdaging, maar we zien het wel zitten”, zegt Vandervoort. “We hebben nog enkele weken om dat voor te bereiden.”

Ook Chirojeugd Vlaanderen is opgetogen over de mogelijkheid om deze zomer toch op kamp te kunnen. “Wij zijn zeer tevreden, ook al is het slechts mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het alternatief is dat er niets kan doorgaan”, zegt Erwin Cools, directeur Chirojeugd Vlaanderen. “Wij gaan nu de groepen bijstaan en adviseren waar nodig, zodat zij de maatregelen zo goed mogelijk kunnen uitvoeren”, zegt Cools. “Eventueel kunnen ze extra sanitair plaatsen of het eten organiseren in een beurtrol of in verschillende tenten.” 

Ook bij Scouts en Gidsen Vlaanderen klinkt enorme opluchting. Woordvoerder Jan Van Reusel: “Je mag onze leiders niet onderschatten. In de afgelopen maanden heeft de leiding net als iedereen leren omgaan met die maatregelen. Wij zijn ervan overtuigd dat zij aan de hand van onder meer pictogrammen en logboeken met de maatregelen aan de slag zullen gaan en dat ze goed zullen opletten.”