maandag 25 mei 2020 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

MNM-presentatrice Dorianne Aussems. VRT

MNM

“We moeten ook dat laten horen waar mensen van opschrikken”

Brussel

Dat het programma Generation M maandag een man aan het woord laat die controverse uitlokte op Twitter rond homofobie en transfobie, komt zender MNM op heel wat kritiek te staan. “Niet alle mensen denken zoals jij, dat willen we duidelijk laten horen aan onze jonge luisteraars”, vindt presentatrice Dorianne Aussems (27).

Generation M, maandag, dinsdag en woensdag vanaf 20 uur op MNM

“Iedereen moet het recht hebben om zichzelf te zijn. Dat geldt voor iedereen: ongeacht geaardheid, identiteit, huidskleur, maar ook ideeën. Mensen zouden vrij moeten kunnen zijn om homofoob, transfoob, racistisch,... te zijn. Ik vind zulke gedachten even verwerpelijk als jou, maar ik vind dat ze toch die vrijheid mogen hebben.”

Net op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei stuurde Jens D’Hondt deze tweets de wereld in. Het lokte heel wat reactie en verontwaardiging uit, wat ook het team van het MNM-jongerenprogramma Generation M was opgevallen. Dus bellen ze Jens maandagavond op voor een gesprek.

“Toen dat werd bekendgemaakt, was de vaakst voorkomende reactie: je gaat zo iemand toch geen podium geven”, zegt presentatrice Dorianne Aussems. “Maar voor ons is dat niet hetzelfde. Je kan hier niet zomaar roepen wat je wil. We voeren een open en evenwichtig debat. Zonder haat en respectvol. Anders is het tegen de wet en kunnen we het niet toestaan.”

“Ik schrik van de reacties. Ik vind dat moeilijk, want ik wil niet dat iemand zich gekwetst of slecht voelt. Het moet waardig verlopen, maar mensen mogen gevoelens uiten. Als je niet akkoord gaat, dan mag je dat zeggen. Dat trekken we ook door naar de radio. We willen aan onze luisteraars laten horen, eender welke leeftijd, dat er links en rechts van je heel wat mensen leven die niet per se denken zoals jij. Dat niet iedereen vredelievend is en je zal respecteren om wie je bent. Onze rol is om alles te brengen in welke uithoek dan ook, om mensen iets te laten horen waar ze van opschrikken. ”

Het is niet voor het eerst dat het programma en Aussems kritiek krijgen. Vorig jaar liet ze in een interview vallen dat ze ooit eens een jonge pedofiel wil interviewen. Het regende negatieve commentaar. Vooralsnog is het er niet van gekomen.

Pannenkoekentoppings

Maandag zal er alleszins iemand in de studio zitten die uitleg geeft over wat er kan en niet kan volgens de wet. En de luisteraars kunnen reageren via de app. In 2018 kwam Aussems zelf uit de kast en vertelde ze dat ze op vrouwen viel in Van Gils & gasten. Dus de reacties en het onderwerp raken haar ook persoonlijk. “Dat komt zeer hard binnen”, zegt ze. “Maar ik zit er in de eerste plaats als neutrale radiopresentator. Als ik mijn gevoelens en gedachten laat spreken, kan ik niet tonen wat het is.”

“Weet je wat zo fijn is aan Generation M? Enerzijds maken we een top drie van beste pannenkoekentoppings of aardappelgerechten, waarbij we discussiëren of nu kroketten of toch frieten het best zijn. Dat lijkt nonsens, maar ook dat houdt iedereen bezig. (lacht) Maar we doen het andere ook. Elke dag is dat een streven, een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat jongeren gehoord worden, ook in onderwerpen die wat onder mat liggen. Er is toch niets mooier dan een plek waar dat kan?”

‘Generation M’, maandag, dinsdag en woensdag vanaf 20 uur op MNM

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws