Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisVerkiezingen

Erika Vlieghe: ‘Vervroegde verkiezingen kunnen praktisch georganiseerd worden’

Erika Vlieghe: ‘Vervroegde verkiezingen kunnen praktisch georganiseerd worden’
Beeld Wouter Van Vooren

Het is technisch mogelijk verkiezingen te organiseren in deze coronatijden. Dat zegt professor Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEES-expertengroep, op de website van Knack.

en

Is het mogelijk vervroegde verkiezingen te organiseren, wanneer er een verbod geldt op grote evenementen en iedereen de regels van de social distancing moet respecteren? Het is een vraag die al eerder naar voren werd geschoven in de aanslepende regeringsvorming, vooral dan om de piste opzij te schuiven.

Maar volgens UZA-professor Vlieghe is dat wel degelijk mogelijk. “Ik heb daar ook wel al eens over nagedacht. Verkiezingsdag is eigenlijk een massa-evenement, tussen aanhalingstekens. Maar wel een massa-evenement dat organiseerbaar is.”

Wel zal goed overleg nodig zijn met de lokale besturen. Daarbij zal een gecontroleerde toeloop van belang zijn, zodat niet iedereen tegelijkertijd aan het stembureau opduikt. “Je zou kunnen denken aan het vermelden van tijdsblokken op de oproepingsbrieven, zodat er niet te veel mensen tegelijk komen. We kunnen bijvoorbeeld ook meer kiesbureaus inrichten”, zegt Vlieghe. En zolang de afstand wordt bewaard in de aanschuifrijen is alles perfect doenbaar.