Steven Van Gucht waarschuwt: “Voorzorgsmaatregelen zijn geen menukaart”

De voorbije 24 uur zijn er nog eens 32 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De balans staat nu op 9.312 doden, zo blijkt uit de dagelijkse update van de coronacijfers in België. Viroloog Steven Van Gucht roept de bevolking op om alle voorzorgsmaatregelen goed op te volgen. “Die zijn geen menukaart”, klinkt het.

jvh

Van die 32 overleden er 20 mensen in het ziekenhuis, en 12 in een woon-zorgcentrum. In deze laatste groep werd 58 procent bevestigd door een COVID-test.

Er zijn 27 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 25 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. Er liggen nu nog 1.334 mensen in het ziekenhuis. In de intensieve zorgen liggen in totaal 251 patiënten, dat is een verdere daling met 5 patiënten in de voorbije 24 uur. In totaal zijn 15.297 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 25 in de voorbije 24 uur.

Er zijn 250 nieuwe besmettingen geregistreerd. Daarvan wonen er 175 in Vlaanderen, 50 in Wallonië en 25 in Brussel. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 57.342. De trend is over het algemeen hoog, maar daalt wel, stelt viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Er werden 6.826 testen gerapporteerd, dat is een lager aantal dan de voorbije dagen. De oorzaak daarvoor is het lange weekend.

Van Gucht: “Verlucht kleine ruimtes”

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat hoewel we in de staart van de epidemie zitten, het virus nog niet bestreden is. Bovendien hebben we meer contacten en verplaatsen we ons meer. De viroloog herhaalt daarom nog eens de vijf basisprincipes om de verspreiding van het virus tegen te gaan: Blijf binnen, zeker als je ziek bent. Was regelmatig je handen met water en zeep. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen. Beperk sociale contacten tot je contactbubbel en spreek buiten af. Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen waar die 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden. “Wanneer men met velen in een kleine ruimte vertoeft voor een langere periode, raden we ook aan om steeds goed te verluchten”, aldus Van Gucht.

De woordvoerder stelt nog dat die vijf principes geen “menukaart” zijn waar men uit kan kiezen. “Het is niet zo dat u drie principes kan volgen en de andere twee niet omdat u dat beter uitkomt. Ze zijn allemaal belangrijk en we moeten ze alle vijf consequent toepassen. Het is een en-verhaal en geen of-verhaal”, aldus Van Gucht.

“Creëren van afstand is enige wapen tegen virus”

Volgens de viroloog hebben we bij een heropflakkering van het virus niet veel andere opties dan opnieuw een afstand te gaan creëren tussen mensen. “De realiteit is dat er nog steeds geen werkzaam medicijn of vaccin is. We zijn dus zeer beperkt in onze middelen om dit virus te bestrijden”, verklaart Van Gucht. “Momenteel zetten we alles in op het detecteren van nieuwe besmettingen, het opsporen van de contacten en het vragen aan die contacten om zich een tijdje te isoleren.”

Als er toch een nieuwe golf van besmettingen zou komen, zijn er geen andere opties om opnieuw over te gaan tot een lockdown. Maar die kan er volgens de viroloog wel anders uitzien. Zo kan er op een selectievere manier afstand gecreëerd worden, op basis van de nieuwe inzichten, klinkt het. “Misschien zouden niet alle maatregelen opnieuw geïmplementeerd moeten worden. Er is een mogelijkheid dat we dat eerder regionaal kunnen organiseren als een heropflakkering regionaal zou zijn”, oppert Van Gucht. Hij benadrukt dat afstand creëren momenteel het enige wapen is tegen het virus.

“Aantal mensen in bubbel gebaseerd op risicoanalyse”

Van Gucht gaf ook meer duidelijkheid over het aantal personen dat in een bubbel mag. In familieverband mogen vier mensen bijeenkomen, terwijl dat er voor een huwelijk dertig zijn en voor een sportclub twintig.

“Er moeten grenzen bepaald worden en het precieze aantal is niet altijd puur wetenschappelijk of puur wiskundig bepaald”, aldus Van Gucht. Er zitten wel belangrijke principes achter. “We kijken naar de intimiteit van contacten. Zo gaan we ervan uit dat het contact in familieverband achter gesloten deuren wat intiemer is en dus ook riskanter dan een sportactiviteit in open lucht onder begeleiding van een coach.”

Ook andere factoren spelen een rol zoals de mix van generaties en het risico dat de mensen op de bijeenkomst lopen. “We weten bijvoorbeeld dat kinderen een heel milde ziekte of zelfs geen ziekte meemaken”, verklaart de viroloog.

bekijk ook

De belangrijkste cijfers over het coronavirus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen