Videospeler inladen...

Hoe een drenkeling redden in tijden van corona? "Reanimatie ziet er nu helemaal anders uit"

Aan de Blaarmeersen in Gent heeft een 40-tal redders een coronaopleiding gekregen. Ze leerden er een drenkeling te reanimeren met een beademingstoestel. Dat moet nu als alternatief voor een mond-op-mondbeademing. 

In Gent hebben de redders een speciale opleiding gekregen om drenkelingen op een veilige manier te redden in coronatijden. Het was watermaatschappij Farys die de training voor het eerst organiseerde aan de Blaarmeersen in Gent. Andere steden en gemeenten volgen later. In totaal zullen 3.600 redders opgeleid worden volgens de coronanormen. Centraal staat om contact met het slachtoffer zo veel mogelijk te vermijden, ook in noodsituaties. 

Radio 2

Nieuwe methode

“In deze tijd ziet reanimatie er helemaal anders uit”, legt hoofdredder Vicky Vanmechelen uit. “We mogen geen mond-op-mondbeademing meer doen, terwijl zuurstof noodzakelijk is om iemand van de verdrinkingsdood te redden. Daarom leert iedereen nu werken met een beademingstoestel en een blaasballon zodat we ver genoeg van het slachtoffer kunnen blijven met ons gezicht.”

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Veiligheid voor alles

“Het grote verschil is dat je vroeger als redder alleen kon handelen, nu moet je met 2 zijn”, vertelt een redder die deelneemt aan de opleiding. “De ene moet de ballon op zijn plaats houden, zodat de andere kan beademen. Veiligheid voor alles. Het is belangrijk dat we geen lucht kunnen binnenkrijgen van iemand die mogelijk besmet is.” Een ander verschil is dat de redders in de toekomst meer beschermingsmiddelen zullen dragen. Zo worden een mondmasker, handschoenen en een beschermingsbril noodzakelijk. “Normaal gaan we over op adrenaline als we een drenkeling zien, nu zullen we toch iets meer moeten nadenken”, aldus een andere deelnemer. 

Meest gelezen