Controle op elke passagier die door ons land reist

© afp

In de strijd tegen terreur gaat België als eerste Europees land het internationale personenvervoer beter controleren. Aanbieders van ­internationale reizen per trein, bus, vliegtuig én boot moeten de identiteits­gegevens van alle passagiers registreren en die lijsten overmaken aan Binnenlandse Zaken. Zo wil minister Jambon (mogelijke) terroristen of andere gezochte verdachten sneller klissen.

cds

“We gaan dergelijk internationaal personenverkeer per bus, trein, boot én vliegtuig beter controleren. Een wet daarover is vorige week goedgekeurd”, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Er komen passagierslijsten die overgemaakt worden aan Binnenlandse Zaken, zodat hier nagegaan kan worden of de passagier in kwestie gezocht wordt of op de vlucht is voor een misdaad. België neemt hier een voortrekkersrol in Europa.”

Het nieuws volgt op de vaststelling dat Anis Amri, die toesloeg op de kerstmarkt in Berlijn, op zijn vlucht per bus mogelijk ook ons land aandeed voor hij in Italië ­gestopt kon worden. Het Duitse gerecht heeft alvast aan ons land gevraagd om ­camerabeelden langs de ­route te verzamelen.

De wet is vorige week goedgekeurd in het parlement, volgend jaar hoopt de regering het systeem operationeel te krijgen. Jambon roept zijn collega’s in Europa op om het ook in andere landen in te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen