Reddingsdeal voor Lufthansa: gevolgen voor Brussels Airlines onduidelijk

De gevolgen voor Brussels Airlines van het akkoord tussen moedermaatschappij Lufthansa en de Duitse overheid, zijn nog niet bekend. Dat bevestigen onderhandelaars van de vakbonden en directie bij Brussels Airlines.

‘De directie heeft ons effectief bevestigd dat er een akkoord zou zijn over staatssteun in Duitsland. Maar de details van dat akkoord waren haar nog niet bekend’, zegt ACLVB-vakbondsman Filip Lemberechts. Maandag vond er een ondernemingsraad plaats over de geplande structurering bij Brussels Airlines.

‘Geen hypotheses’

Het akkoord moet nog verschillende stappen doorlopen. Zo moeten onder meer de raad van toezicht en de aandeelhouders van Lufthansa nog hun fiat geven, net als de Europese Commissie. Volgens de liberale vakbondsman zal de directie meer details verschaffen als ze die er zijn.

Lemberechts hoopt tegen het einde van de week meer duidelijkheid te krijgen, ook over de onderhandelingen tussen de Belgische regering en Lufthansa. ‘De directie heeft nog eens herhaald dat ze pas ons akkoord over het sociaal plan gaat vragen als die onderhandelingen zijn afgerond. We kunnen niet op basis van hypotheses werken’, zegt Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE.

Vrijwillig vertrek

De tijd dringt, want volgens sommige media heeft Brussels Airlines slechts tot het einde van de maand voldoende geld in kas. Bij de luchtvaartmaatschappij wil men maandag enkel kwijt dat de positie in deze materie alle dagen evolueert, maar dat het bedrijf zich niet kan permitteren om vluchten met verlies uit te voeren. Op 15 juni hervatten de eerste vluchten.

Vrijdag zitten bonden en directie van Brussels Airlines opnieuw samen in het kader van het aangekondigde collectief ontslag. De volgende dagen wordt per departement onderhandeld, om onder meer te polsen naar de mogelijkheden tot vrijwillig vertrek.

Lees ook: Piloten Brussels Airlines in open brief: ‘We willen tot 45 procent van loon inleveren’

Meer