Dirk Van Damme
Volledig scherm
PREMIUM
Dirk Van Damme © BELGAIMAGE

Onderwijsexpert Dirk Van Damme: “Stop met de eindtermen: het niveau van het Vlaams onderwijs is erdoor gedaald”

“Verbeter de leraar en de leerlingen zullen vanzelf betere resultaten halen.” Dat ziet Dirk Van Damme als de noodzakelijke voorwaarde om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs structureel op te krikken. Onze journalist vroeg hem in het kader van #operatietoekomst wat we dringend moeten aanpakken.

20 reacties

  • Jacqueline Sels

    4 jaar geleden
    Ik sta al 47 jaar in het onderwijs. Vroeger waren ook leerkrachten die de kantjes er afliepen. Nu kan dat niet meer zomaar. De kansen van leerlingen enorm zijn toegenomen maar de druk op hen en leerkrachten ook, de tentakels van e-mail en smartschool bepotelen je constant, je moet je voor alles indekken, want sommige ouders en leerlingen zijn echt niet te doen. En geef de beginners eens een kans. Ik heb ook jaren nodig gehad om te groeien in de job. Zó simpel is het niet om les te geven.
  • Leo De Vos

    4 jaar geleden
    Meneer, u vertelt waar het om gaat!!
  • Johnny Temmerman

    4 jaar geleden
    als men nou eens ministers aan de macht zou zetten die slim en opgeleid waren in hun specialiteit dan zou het al stukken beter gaan.onbekwamen die maar wat uitwerken en het warm water terug hebben uitgevonden.Net als lerarentekort gewoon in de hand gewerkt wordt door met beginners hun voeten te spelen en dan verwonderd zijn dat ze afhaken.Belgie wordt geleid door dreamers en dat is het algemene probleem
  • Ann Van Der Voort

    4 jaar geleden
    De lerarenopleiding moet strenger inderdaad, leraren moeten een minimum aan niveau hebben MAAR het niveau van de leerlingen daalt omdat niks meer moet, wanneer ze iets niet kunnen, zal het wel ergens aan liggen en worden er aanpassingen gedaan. School is geen school meer, maar een jeugdbeweging, waar alles plezant moet zijn en zeker niet te moeilijk! En er thuis moeite in steken is ook niet meer van deze tijd. Hobby's en te vroeg op reis vertrekken, daar is tijd genoeg voor.
  • August Leemans

    4 jaar geleden
    Wanneer gaat men begrijpen dat men in de huidige maatschappij levenslang moet leren. Daar is het modulair systeem de ideale leidraad voor. Om een job te kunnen uitvoeren heeft men vaardigheden nodig. Het bezitten van deze vaardigheden is dus een must. Misschien moet men eens gaan werken met leerlijnen en dan komt men automatisch uit bij het individueel leertraject van de cursist. Goede opvolging en evaluatie is dan wel nodig om passend te differentiëren.