Nieuwe aardgasinfrastructuur zet kwaad bloed: “We willen geen gasramp zoals in Gellingen”

© rdb

Buurtbewoners van de Alfons Lenaertsstraat zijn niet te spreken over de komst van een nieuw drukreduceerstation van Fluxys op een veld tussen de ring en hun woningen. Zij zijn vooral bezorgd over hun veiligheid. De nieuwe installatie werd bovendien gepland, zonder hen te informeren.

Robin De Becker

Toen begin deze maand er enkele aanplakborden in de Alfons Lenaertsstraat verschenen voor de bouw van een nieuwe aardgasinfrastructuur van Fluxys, gingen de buurtbewoners op hun achterste poten staan. Het gaat om een lagedrukleiding voor aardgasvervoer tussen Kraainem en Haren die er in 2017 moet komen. Met de nieuwe infrastructuur mikt Fluxys op het versterken van de distributienetten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Vlaams-Brabant. In Kraainem wordt dan een drukreduceerstation gebouwd dat als schakelstation moet dienen. De hele infrastructuur moet een oplossing bieden voor de verwachte stijging van het aardgasverbruik van huishoudens en kmo’s.

Het openbaar onderzoek van het hele project is al even achter de rug, maar tot 25 december liep wel het nieuwe onderzoek voor het specifieke drukreduceerstation in Kraainem. Dat leek heel even aan de aandacht van de buurtbewoners te ontglippen. “Tot een buurtbewoner bij mij kwam aanbellen met de vraag of ik wel wist wat er in mijn achtertuin zat aan te komen”, vertelt Patrick Blyaert uit de Alfons Lenaertsstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen