BELGA

Van "vol is vol" tot "cabriocabines" en reservaties: welke kustgemeente heeft (voorlopig) welk zomers strandplan?

Wie deze zomer graag naar een strand aan de Belgische kust wil, zal best op voorhand eens nagaan wat te doen. Elke badplaats zal met een ander "strand(corona)plan" werken. In Oostende zullen zonnekloppers een plaatsje moeten reserveren, in Blankenberge geldt het principe van "vol is vol". Hoe wil elke gemeente het aanpakken? Een overzicht van wat we al weten: 

Blankenberge: "Vol is vol"

Wie deze zomer naar het strand van Blankenberge wil, zal géén plaatsje moeten reserveren. Maar er is wel een limiet. Hoogtens 10.000 badgasten zullen tegelijk toegelaten worden.

Concreet zal het strand ingedeeld worden in 5 zones, waarbij een strandteam de bezoekers zal vragen om afstand te houden. Voor elke zone zal bepaald worden hoeveel bezoekers er op het strand mogen. Elke persoon zal een oppervlakte van 6 vierkante meter krijgen. Daarbij wordt enkel rekening gehouden met de oppervlakte "zacht" strand."

Het hard strand blijft beschikbaar voor iedereen. Je mag er wel niet blijven zitten of liggen. Op de stukken vrij strand zullen de afstanden tussen elke "bubbel" aangeduid worden door windzeilen. Normaal is er plaats voor 30.000 zonnekloppers op het strand van Blankenberge. 

Verder zal er per strandbar een maximumaantal aanwezigen worden opgelegd. Het stadsbestuur wil ook in dialoog gaan met vervoersmaatschappij NMBS, zodat ze op voorhand weten wanneer er precies een volle trein dagjestoeristen aankomt.

Videospeler inladen...

Oostende: plaatsje reserveren

Voor de meest populaire stranden in Oostende zal je vooraf moeten reserveren. De stad zal ook proberen om toeristen zo veel mogelijk te spreiden, onder meer naar het groen lint rond de stad en naar plekjes die anders minder druk bezocht zijn zoals Raversijde en de Groene Polders. 

Op drukke dagen komen er normaal tot 50.000 mensen. Dit jaar zullen er aan het strand nog maar 30.000 toegelaten worden. Het zal daarom nodig zijn om te reserveren. "Hoe dat reservatiesysteem in elkaar zit, moeten we nog precies bekijken", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). "We zouden er voor willen zorgen dat Oostendenaars en tweede verblijvers bijvoorbeeld iets eerder kunnen reserveren. Maar er zal zeker ook nog plek zijn voor dagjestoeristen. Die zullen dan wel misschien niet meer op de dag zelf nog kunnen beslissen om naar Oostende te komen."

Bart Tommelein wil strandzeilen gebruiken voor de veiligheid.

De details moeten nog worden uitgewerkt, maar ook strandzeilen zullen een belangrijke rol spelen in Oostende. Die maken het mogelijk om bepaalde stukken strand beter af te bakenen, zodat mensen op een veilige afstand van elkaar kunnen zitten, maar zien er toch ook deftig uit. Ze bederven de vakantiesfeer niet aan het strand. Om iedereen te helpen en er op toe te zien dat de veiligheidsmaatregelen correct worden nagevolgd, zal er ook met een beachteam worden gewerkt en met de strandpolitie

Knokke-Heist: komst van 200 "cabriocabines"

Knokke-Heist zet deze zomer in op "cabriocabines" zodat zonnekloppers de nodige afstandsregels kunnen naleven. Die "cabriocabines" zijn zones van 3 meter op 3 afgezet met strandnetten. Daarin kan je met de mensen uit je "bubbel" zitten.

Op verschillende evenementenzones op het strand zullen alles samen een kleine 200 cabriocabines geplaatst komen. "Die moeten een soort oriëntatiepunt vormen voor alle strandgangers. Ons strand helemaal vol plaatsen met eigen materiaal is onmogelijk. We rekenen ook op het gezond verstand van de mensen. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf windschermen zetten op andere plaatsen op het strand." Een reservatiesysteem komt er naar alle waarschijnlijkheid niet. Wie eerst komt, zal een cabriocabine kunnen innemen.

Eerder had de gemeente al alle grote evenementen in juli en augustus geschrapt. Het gaat onder meer om het Internationaal Vuurwerkfestival, het Cartoonfestival, Kneistival, de folkloremarkt, en Mise en Plage.

Nieuwpoort: stewards en vijf zones

In Nieuwpoort zullen ze stewards op het strand inzetten. Die zullen de badgasten motiveren om op een veilige afstand van elkaar te blijven. Het strand wordt ook ingedeeld in vijf zones met elk een eigen kleur, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) .

"We zullen gekleurde paaltjes in het zand kloppen zodat de mensen zien dat het bijvoorbeeld de groene zone is. De stewards zullen daar een groen T-shirt dragen. Als de mensen binnengaan in een zone, worden ze gemonitord. Daardoor zullen we weten dat de groene zone bijvoorbeeld vol is. Dan verwijzen de stewards de mensen door naar de gele of rode zone waar er wel nog plaats is."

Koksijde: met app en drones het strand op

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester) gaat volop voor een online-app die de provincie samen met Westtoer ontwikkelt.

"Wij hebben gelukkig een lang en een breed strand. We kunnen de maatregelen perfect naleven als de mensen hun gezond verstand gebruiken. Als het straks te druk wordt, dan werken we met kleur­codes in apps op smartphones. Als een strandzone bijvoorbeeld voor een derde vol zit, krijg je een groene kleurcode op je scherm te zien. Geel is voor een strand dat voor twee derden vol zit en rood is voor een vol strand. We gaan ook drones inzetten om te monitoren."

Bredene: van naakt- naar "textielstrand"

Het enige naaktstrand aan de Belgische kust zal deze zomer niet open zijn voor naturisten. De ruimte die daar dan vrijkomt wil Bredene gebruiken om andere badgasten te spreiden. 

Dat zal zeker nodig zijn, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) : "Uit cijfers van Westtoer blijkt dat Bredene - na Nieuwpoort - de badplaats is met het minste plaats voor strandrecreatie. Daarom wordt het naaktstrand dit jaar voor één keer een textielstrand. Op die manier zal er meer plaats zijn voor alle strandgangers. We gaan trouwens ook enkele onbewaakte zones openen voor onze badgasten. Zo moet het mogelijk worden om met social distancing naar het strand te gaan deze zomer."

Videospeler inladen...

Meest gelezen