Direct naar artikelinhoud
Horeca

Nu moet horeca schakelen: sector denkt aan herstart naar Nederlands model

Nu moet horeca schakelen: sector denkt aan herstart naar Nederlands model
Beeld ANP

De horeca wil zo snel mogelijk duidelijkheid over hoe de cafés en restaurants weer moeten opengaan en kijkt daarvoor ook naar Nederland. Daar kan een terrasje vanaf maandag. Vandaag pleit de sector ook voor extra steunmaatregelen in het parlement. 

Er worden al plannen gesmeed. Als alles goed gaat, zet de Veiligheidsraad het licht op groen voor een heropening van de horeca vanaf 8 juni. Maar in Kortrijk en Brugge zijn ze al volop aan het nadenken over hoe ze de zomerse terrasjes zo veilig mogelijk kunnen inrichten. 

Als cafés opnieuw gasten ontvangen op hun terrassen, dan moeten die terrassen een pak meer ruimte kunnen innemen, zodat iedereen op afstand kan blijven. Kortrijk denkt er ook aan om straten af te zetten om de terrassen meer plaats te geven. Het nieuwe terrassenplan heeft in de stad de naam ‘Terrassen XXL’ gekregen.

Maar overal de terrassen gaan uitbreiden is nog niet zo eenvoudig. “Door de terrassen in oppervlakte te verdubbelen, zouden de cafés er evenveel bezoekers kunnen ontvangen als in normale tijden”, klinkt het bij de Brugse burgemeester Dirk De Fauw (CD&V). “Maar de zaakvoerders moeten eerst een vraag indienen of ze hun terras kunnen uitbreiden en de stad zal die dan beoordelen. Op de Markt moet er bijvoorbeeld ook genoeg plaats zijn voor de taxi’s of voor koetsen. We kunnen dus niet gewoon zeggen: ‘Doe maar.’” 

Per bubbel aan tafel 

In andere landen gaan de terrasjes ondertussen ook weer open. In de zwaar getroffen steden Madrid en Barcelona mag het weer. En in Nederland zijn er al een pak coronaregels opgesteld in de aanloop naar het lang weekend. Daar start de horeca opnieuw op Pinkstermaandag. 

Nederlanders die op hun vrije dag een biertje willen gaan drinken, mogen enkel per twee aan tafel gaan. Tenzij alle personen in het gezelschap tot dezelfde bubbel behoren, dan staat er geen limiet op. Een terrasje doen, kan zonder te reserveren. Maar wie binnen in een café of restaurant wil gaan zitten, moet dat op voorhand even doorgeven. Voor de heropstart in ons land buigt de expertengroep GEES zich momenteel over gelijkaardige maatregelen, die met de sector worden besproken. 

“Wij denken ook dat het wenselijk is om te werken met reserveringen”, zegt Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen. “Maar het lijkt ons moeilijk om dat overal te verplichten. Misschien ga je dat makkelijk kunnen doen in een restaurant, maar in een koffiebar is de situatie uiteraard anders.”

Nog volgens De Caluwe zal zittend consumeren allicht de norm worden, moet er voor handgels gezorgd worden en zal het personeel mogelijk met mondmaskers zijn werk moeten doen. Tafels zouden sowieso wel op minstens anderhalve meter van elkaar moeten staan. In Nederland staat er ook een maximum op hoeveel klanten er in een zaak binnen mogen zitten, namelijk 30. Maar van zo’n limiet wil De Caluwe niet weten, omdat die geen rekening houdt met hoe groot een bepaald café of restaurant is qua oppervlakte.

Omzetverlies: 3,9 miljard

Ondertussen is ook al duidelijk geworden hoezeer het water aan de lippen komt van veel horeca-uitbaters. De sector heeft in totaal al 3,9 miljard euro aan omzetverlies geleden sinds 14 maart. En zes op de tien horeca-ondernemers vrezen ook dat ze dit jaar werknemers moeten ontslaan, zo bleek uit een bevraging. Vandaag wordt in de Kamercommissie Economie daarom ook nagedacht over de steunmaatregelen voor de sector. 

“Wij vragen in ons steunpakket onder meer een btw-verlaging voor non-alcoholische dranken en voeding”, zegt De Caluwe. “Alsook een kwijtschelding van de sociale bijdragen voor het eerste kwartaal van 2020. Nu hebben horeca-ondernemers uitstel gekregen om die te betalen. Maar als ze weer opstarten, komt alles later weer bij elkaar, terwijl ze voorlopig nog aan lage capaciteit zouden moeten werken.”

Ondernemingen die verplicht moesten sluiten door de lockdown, konden al aanspraak maken op een coronahinderpremie van 4.000 euro, uitgekeerd door de Vlaamse overheid. Wie ook na zes april nog steeds de deuren dicht moet houden, krijgt nog eens 160 euro per verplichte sluitingsdag. “Als er zaken zijn die het niet zien zitten om na 8 juni te openen, omdat ze dat door de veiligheidsvoorschriften niet op een rendabele manier kunnen doen, dan vragen we dat zij ook nog steeds van de steunmaatregelen gebruik kunnen maken”, besluit De Caluwe. 

Voorbereiding

Maar dan is het volgens hem ook essentieel om zo snel mogelijk te weten wat die veiligheidsvoorschriften precies zullen inhouden. De Veiligheidsraad communiceert pas volgende week woensdag of de horeca op 8 juni opnieuw van start mag gaan. Maar dat is volgens De Caluwe te laat. Uitbaters zouden eind deze week al moeten weten waar ze qua voorschriften aan toe zijn, om genoeg tijd te hebben om de nodige voorbereidingen te treffen. De Veiligheidsraad zou dan op 3 juni nog steeds de finale go kunnen geven, als de cijfers gunstig blijven. 

“Als ze pas op 3 juni weten wat ze moeten doen, hebben de zaakvoerders nog twee werkdagen en een weekend om alles te regelen”, zegt de CEO van Horeca Vlaanderen. “In die tijd moeten ze alles klaar krijgen: handgels vinden, personeel briefen, afspraken maken met leveranciers. Dat doe je niet in vier dagen.” 

Toch wil infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen), die aan het hoofd staat van de GEES, niet op de feiten vooroplopen. “We begrijpen dat het voor iedereen dringend is, maar we willen daar zeker onze tijd voor nemen”, zegt Vlieghe. “De horeca is een grote sector en een complex dossier.”