Vlaams Belanger Gerolf Annemans, een jaar na verkiezingen: "Men kan op ons rekenen, ook buiten regering" 

Gerolf Annemans, boegbeeld voor Vlaams Belang, zegt dat zijn partij niet hoeft deel te nemen aan het beleid en vanuit de oppositie hervormingen voor meer Vlaamse autonomie wil steunen. Exact een jaar geleden won Vlaams Belang de verkiezingen en werd het de tweede partij in Vlaanderen. "Wij willen aan bod komen zoals een normale partij aan bod komt die de verkiezingen wint", zegt Annemans. "Structureel 20 tot 25 procent van de Vlamingen uitsluiten zorgt dat er enkel een kunstmatige Belgische regering kan komen."

“Een normale regering kan dit land niet meer krijgen.” Dat is de analyse van Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Gerolf Annemans, exact een jaar na de verkiezingsoverwinning van zijn partij. Met een stijging van meer dan 10 procentpunten werd Vlaams Belang op 26 mei 2019 de tweede Vlaamse partij, zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer. 

“Alsof er niets aan de hand is”

De aanpak van de coronacrisis toont nog maar eens dat “België een droevig land aan het worden is”, vindt Annemans. “Het had anders gekund. Het had anders gemoeten”, zegt het oppositielid. 

“Er zit daar nu een restantregering, gesymboliseerd door een mevrouw die in een zwarte Mercedes rondrijdt en ons toespreekt in een soort carnavalnederlands”, verwijst Annemans naar de Franstalige premier Sophie Wilmès (MR). “Die symboliseert de Franstalige overmacht van een regime dat al 30 jaar in elkaar zakt en dat probeert te doen alsof er niets aan de hand is.” 

Er zit daar nu een restantregering, gesymboliseerd door een mevrouw die in een zwarte Mercedes rondrijdt en ons toespreekt in een soort carnavalnederlands

Gerolf Annemans, Vlaams Belang

De partij werkt dan ook aan een “zwart” blunderboek met een overzicht van fouten die gemaakt zijn bij de aanpak van de coronacrisis. Ze vertrekken daarvoor vanuit een “excel”-tabel. “We gaan dat de komende weken doen”, zegt Annemans. 

“Als een normale partij”

Uiteraard roept Annemans een jaar na de verkiezingen nog eens op om naar zijn partij te luisteren zoals als “een normale partij aan bod zou moeten komen die de verkiezingen wint”. Hij verwijst ook naar de nieuwe voorzitter van de Open VLD, Egbert Lachaert, die vorige week meteen zei dat hij niet wil samenwerken met Vlaams Belang. 

“Als een democratie gezond wil blijven, moet ze de tendens die door de kiezer wordt aangebracht volgen”, klinkt het. “Structureel 20 tot 25 procent van de Vlamingen uitsluiten, verzwakt de Vlaamse positie in Belgische onderhandelingen. Dat brengt mee dat er nog enkel een kunstmatige Belgische regering kan komen, als die er nog kan komen.” 

“Als het moet vanuit oppositie”

Annemans benadrukt opnieuw dat zijn partij niet hoeft mee te besturen. “Als er hervormingen door wie dan ook worden voorgelegd die gaan in de richting van meer Vlaamse autonomie, kan men rekenen op Vlaams Belang, ook als we daarvoor niet tot een regering moeten toetreden.” Andere partijen sloten die piste van gedoogsteun uit de oppositie uit na de verkiezingen. 

Als er hervormingen door wie dan ook worden voorgelegd die gaan in de richting van meer Vlaamse autonomie, kan men rekenen op Vlaams Belang, ook als we daarvoor niet tot een regering moeten toetreden

Gerolf Annemans, Vlaams Belang

“Ik ben in de politiek om de idealen waar wij voor staan op het forum te brengen”, zegt Annemans. “Als het moet uit de oppositie, als het kan uit de regering”. “Maar men moet ons niet verwijten dat we niet meedoen als eerst wordt gezegd dat we niet mogen meedoen. Dat vind ik een beetje gek.” 

Meest gelezen