Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Film Fest Gent gaat door: ‘Met zoveel mogelijk fysieke filmvertoningen’

Campagnebeeld Film Fest Gent 2020, een combinatie van de Duits-Oostenrijkse actrice Romy Schneider en van de Duitse acteur August Diehl.Beeld RV

Coronacrisis? Het 47ste Film Fest Gent zal gewoon doorgaan op de voorziene data in oktober, zo meldt de organisatie van het filmfestival. Toch wordt er rekening gehouden met alternatieve vormen, mochten de omstandigheden het eisen.

“Film Fest Gent hoopt al haar bezoekers live te kunnen ontvangen op de festivallocaties, maar als de omstandigheden het eisen, zal het zich digitaal presenteren aan het publiek”, klinkt het op dinsdag. Zo wordt er gestreefd naar zoveel mogelijk fysieke filmvertoningen, maar met verschillende scenario’s in het achterhoofd.

Vandaag valt immers niet te voorspellen of en welke coronamaatregelen er dan van kracht zullen zijn. De voorbereidingen zijn in volle gang om ervoor te zorgen dat het festival zal kunnen doorgaan in alle veiligheid. Want, zo stelt de organisatie, “we zijn er meer dan ooit van overtuigd dat cultuur mensen verenigt”. 

“Daarom ondernemen we alles om het komende festival, in veilige omstandigheden, zoveel als mogelijk live te presenteren”, aldus algemeen directeur Marijke Vandebuerie. “Als de omstandigheden het eisen, zullen we de beperkte beschikbare capaciteit in de filmzalen aanvullen met een online aanbod. Maar wij zetten alles op alles om jullie, ons publiek en onze gasten, te kunnen ontvangen in de echte filmzaal.”

Romy Schneider

De 47ste editie van het festival focust op de Duitse cinema. “Tijdens de recente edities van Film Fest Gent was er telkens opnieuw een sterke vertegenwoordiging van Duitse producties en co-producties”, zegt programmadirecteur Wim De Witte. “Duitsland blijft een van de sterkhouders van de Europese cinema en toch is het aandeel Duitse film in het reguliere Belgische bioscoopcircuit eerder miniem. Reden genoeg om die rijk gevarieerde hedendaagse Duitse cinema centraal te stellen in ons programma.”

Campagnebeeld Film Fest Gent 2020, een combinatie van de Duits-Oostenrijkse actrice Romy Schneider en van de Duitse acteur August Diehl.Beeld RV

En dat vertaalt zich ook in het campagnebeeld, met dit jaar twee gezichten: dat van de Duits-Oostenrijkse actrice Romy Schneider (bekend van de Sissi-films) en van de Duitse acteur August Diehl (uit onder meer Inglorious Bastards). Dit jaar viert Film Fest Gent ook de twintigste editie van de World Soundtrack Awards, de internationale filmmuziekprijzen. En Videodroom, het samenwerkingsproject met Vooruit, zal opnieuw worden opgezet. Daarover zal de organisatie later communiceren.

Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober 2020. Het volledige programma wordt in september bekendgemaakt en indien nodig aangepast, filmfestival.be