Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Antilichamen bij 8,4 procent van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen

Antilichamen bij 8,4 procent van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen
Beeld Photo News

Van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen had begin mei 8,4 procent antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

en

De resultaten weerspiegelen infecties die minstens twee weken voor de bloedafname plaatsvonden. Ook meldde meer dan 90 procent van de deelnemers die positief testten voor antilichamen, minstens één symptoom van COVID-19 sinds het begin van de epidemie.

Vergeleken met een eerder onderzoek in samenwerking met het Rode Kruis bij de gezonde, volwassen bevolking - waaruit bleek dat 4,3 procent antilichamen had - hebben dus ongeveer dubbel zoveel gezondheidswerkers in het ziekenhuis antilichamen tegen het virus.

“De aanwezigheid van antilichamen is wel minder hoog dan verwacht, gezien zorgpersoneel in ziekenhuizen vermoedelijk meer wordt blootgesteld aan de infectie”, klinkt het nog. “De aanwezigheid van antilichamen zegt nog niet meteen iets over eventuele bescherming bij een volgende blootstelling aan SARS-CoV-2. Daarvoor is verdere opvolging en onderzoek nodig.”

Voor het onderzoek zijn tussen 6 en 10 mei 785 bloedstalen genomen bij gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen.