Direct naar artikelinhoud
MilieuUpdate

Zuhal Demir (N-VA) wil 4.000 hectare bos tegen 2024, ‘onmeetbaar’ volgens oppositie

Zuhal Demir (N-VA) wil 4.000 hectare bos tegen 2024, ‘onmeetbaar’ volgens oppositie
Beeld BELGA

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil 4.000 hectare nieuw bos realiseren tegen 2024. Ze trekt er 122 miljoen euro voor uit, maar rekent ook op de burger. De plannen van Demir zijn volgens oppositiepartijen sp.a en Groen echter onmeetbaar omdat ze binnen de foutenmarge van de Bosinventaris vallen.

en

In het regeerakkoord van vorig jaar legde de coalitie veel nadruk op het realiseren van extra bos, onder andere om meer koolstof op te slaan. Demir stelt nu de eerste 4.000 hectare in het vooruitzicht. Vlaanderen en de lokale besturen zullen daarvan de helft realiseren. De overige 2.000 hectare moeten worden aangeplant door natuurverenigingen, bosgroepen, regionale landschappen en private eigenaars. Ook zij maken allemaal aanspraak op een deeltje van de 122 miljoen die Vlaanderen voorziet.

Ze zullen beter worden ondersteund dan vandaag het geval is, belooft Demir. De minister wil de mestwetgeving aanpassen om gronden sneller vrij te maken voor bebossing en ze wil subsidiemechanismen efficiënter maken.

De nieuwe website Bosteller.be rekent uit hoeveel extra bos al werd gerealiseerd. Wie zelf een bos aanplant, kan dat melden op de site.

Wat de boomsoorten betreft, zal rekening worden gehouden met de klimaatverandering. “Samen met de wetenschappers van INBO en Natuur en Bos werden herkomstgebieden geselecteerd voor het zaai- en plantgoed, geschikt voor het klimaat van de toekomst”, zegt Demir. Om particulieren te helpen bij die keuzes komen er digitale Bosaanspreekpunten en fysieke in de gemeentehuizen, als lokale besturen daarmee instemmen.

Bosinventaris

“In de begrotingsdocumenten is slechts 50 miljoen euro terug te vinden voor bosuitbreiding, over de hele legislatuur”, zegt Bruno Tobback van sp.a. “Het is dus maar de vraag waar de minister het overige geld zal halen.”

Tobback noemt het plan weliswaar een verademing na dat van de vorige minister, maar mist een aantal zaken. “De waardevolle bossen zijn hiermee nog steeds niet geïdentificeerd”, zegt hij. “We hebben 12.000 hectare kwetsbaar bos dat niet noodzakelijk in groen gebied ligt.” De Boskaart, die ook de versnipperde stukken bos moest beschermen, werd eind 2018 immers weer ingetrokken.

Voor het tellen van het aantal hectare bos in Vlaanderen wordt gerekend op de Bosinventaris, maar die schiet tekort als nulmeting, vinden sp.a en Groen.

“Volgens de inventaris telt Vlaanderen nu 138.000 hectare bos”, zegt Mieke Schauvliege van Groen. “Na de uitbreiding zou dat 142.000 moeten zijn, maar dat valt binnen de foutenmarge. Er wordt ook niet nagegaan wat er intussen gekapt wordt.”

Schauvliege wijst er bovendien op dat de Bosteller momenteel nog maar op 12,3 hectare nieuw bos staat sinds 1 oktober. Die gegevens zouden wel nog onvolledig zijn.