© Photo News

1.600 klachten over oplichting met vervalste facturen

Liefst 1.659 Belgen hebben bij het meldpunt van de FOD Economie een klacht ingediend voor fraude met vervalste facturen. Gemiddeld raakten de slachtoffers door die fraude 12.000 euro kwijt.

nta

Wie slachtoffer is van bedrog, fraude of oplichting kan sinds eind februari terecht op een centraal meldpunt van de overheidsdienst FOD Economie: meldpunt.belgië.be. Al ruim 20.000 Belgen hebben dat gedaan.

Een verontrustend groot deel van de meldingen (1.659) gaat over factuurfraude, waarbij oplichters facturen onderscheppen en het rekeningnummer veranderen. Met als resultaat dat het slachtoffer aan de verkeerde betaalt en zowel de verzender als de ontvanger van de factuur zijn centen kwijt is.

Bpost

In de hoop dit probleem beter te kunnen aanpakken, is het meldpunt een informatie-uitwisseling met Bpost begonnen. Veel van de facturen worden onderschept in de rode brievenbussen van Bpost. Al worden ook facturen gestolen uit postkamers van bedrijven en brievenbussen van particulieren.

Uit de klachten die de Economische Inspectie in 2016 ontving, blijkt dat het over facturen van gemiddeld 12.000 euro ging, met uitschieters van enkele honderdduizenden euro.

Digitale fraude

Meer en meer is er ook sprake van digitale factuurfraude. De oplichters hacken dan het informaticasysteem van een leverancier en onderscheppen facturatiemails of passen het rekeningnummer aan. Ook bij elektronische facturen moet u dus alert zijn.

Behalve de problemen met spookfacturen, waren er in 2016 ook veel klachten over leveringsproblemen via het internet en de schending van consumentenrechten. Zo werden honderden Belgen het slachtoffer van een falende garantieregeling of kochten ze online ongewild namaakproducten, waarvan een kleine helft uit China kwam. Vooral de aankoop van schoenen op het internet blijkt soms riskant.

Ruim een kwart van de meldingen werd overgemaakt aan de politie. Bij ruim 1.700 meldingen werden extra controles verricht. De strengste straffen kunnen oplopen tot 600.000 euro en 5 jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER