2019 VCG

Help de helden van de zorg, zorg voor een 5G-verbinding

De coronacrisis heeft velen doen inzien hoe belangrijk een goed georganiseerde en kwalitatieve gezondheidszorg is. Volgens De Stemming van VRT NWS en De Standaard is de gezondheidszorg het belangrijkste politieke thema. Een sterk 5G-netwerk kan onze gezondheidszorg echt helpen en laat de helden van de zorg ook toe hun job te doen vanop een veilige afstand. Maar terwijl in Europa al meerdere landen 5G in gebruik nemen, wordt in België de vooruitgang geblokkeerd en hanteert men absurd strenge stralingsnormen.

opinie
Hans Maertens
Hans Maertens is gedelegeerd bestuurder bij werkgeversorganisatie Voka.

De coronacrisis zorgde in de voorbije weken voor een heel ander zorgbeleid dan we gewoon waren. Denk maar aan de huisartsen die telefonisch diagnoses stelden en mensen een ziektebriefje voorschreven in plaats van een fysiek onderzoek. Of aan de vele zieken die ingrepen uitstelden, deels uit schrik om in het ziekenhuis te komen, deels omdat het minder urgent leek dan een COVID-19 behandeling.

Omdat die omschakeling zo snel en zo drastisch plaatsvond, was ons systeem er nog niet klaar voor. Met enkele negatieve aspecten tot gevolg: te veel mensen bleven plots thuis van het werk omdat er geen adequate diagnose kon gesteld worden door de huisarts. Andersom bleken bepaalde ingrepen urgenter dan de patiënt dacht en dreigen er straks extra ingrepen voor uitgestelde behandelingen.

Maar wat als we het beste van beide werelden kunnen combineren door volledig cyberveilige zorg op afstand mogelijk te maken? Wat als huisartsen adequate diagnoses van op afstand kunnen maken? Of wat als men in het ziekenhuis een patiënt kan oproepen om toch een behandeling te ondergaan, omdat bepaalde parameters te snel achteruit gaan? Wat als we met robotchirurgie patiënten vanop een veilige afstand kunnen behandelen? En wat als we via een combinatie van data ook veel beter preventieve zorg kunnen toedienen? Die "wat als" is geen verre toekomst muziek meer. Die "wat als" staat bij ons voor de deur geparkeerd, is in heel wat andere landen wél al uitgerold en heet 5G.

Met 5G kan onze gezondheidszorg efficiënter en met minder risico's

Spontaan denken de meesten bij 5G dat dit vooral een voordeel biedt aan de IT- of de entertainmentsector omwille van het mobiele datagebruik. Anderen denken al aan praktische toepassingen zoals slimme mobiliteitsoplossingen, een slim elektriciteitsnet of de toepassing van 5G in industriële omgevingen voor controle van machines op afstand.

Maar de sector die eveneens veel baat heeft bij de uitrol van 5G, is de gezondheidszorg. Die kan dan efficiënter én veiliger waardoor we kwalitatievere zorg kunnen bieden met minder risico’s voor onze zorgverleners.

4G slibt dicht

Helaas, terwijl andere Europese landen al commerciële 5G-diensten hebben uitgerold, zijn bij ons zelfs de frequenties nog niet geveild. Er zijn diverse projecten uitgerold onder meer in havens, de luchthaven en testcampussen.

Proximus zette een lightversie op poten, maar stootte al snel op protest van gemeentebesturen. Intussen doen de meest waanzinnige verhalen de ronde over 5G; zelfs dat 5G het coronavirus veroorzaakt heeft. Dat klopt uiteraard niet.

Wat wél klopt, is dat de coronacrisis net de investeringsbereidheid van bedrijven sterk aantast. En voor buitenlandse investeringen is een land zonder 5G en met een dichtslibbend 4G-netwerk niet de meest interessante investeringsplaats. Als we na de coronacrisis onze economie en samenleving willen transformeren, zullen digitalisering en 5G daarin centraal moeten staan. 

Stralingsnormen

Het is dan ook frappant om te zien dat de regio’s en politieke partijen die het hardst roepen om meer respect en middelen voor de zorgsector, ook het hardst gekant zijn tegen de technologie waar net de zorgsector veel baat bij heeft.

Veil daarom zo snel mogelijk de 5G-frequenties, hanteer stralingsnormen die in lijn liggen met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie in plaats van zo streng te zijn dat 5G zelfs niet mogelijk is.

Beperk de administratieve lasten om 5G uit te rollen en zorg voor regelluwe experimenteerruimtes zodat we toepassingen kunnen blijven ontwikkelen, testen en perfectioneren. Want elke dag applaudisseren om 20 uur voor de helden van de zorg is zeker een mooi gebaar. Maar zou het niet goed zijn om ervoor te zorgen dat we die helden helpen met een sterk 5G-netwerk?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen