Direct naar artikelinhoud
Immuniteit

Steven Van Gucht: ‘Virus heeft nog enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden’

Steven Van Gucht: ‘Virus heeft nog enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden’
Beeld BELGA

De cijfers rond het coronavirus in ons land blijven dalen. Betekent dit het einde van de epidemie in ons land? ‘Dit is wellicht het einde van de eerste golf’, zegt viroloog Steven Van Gucht, die er een waarschuwing aan toevoegt: ‘Het virus heeft nog een enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden: 94 procent van de bevolking kan potentieel nog besmet worden.’

De aantallen van besmettingen, ziekenhuisopnames, opnames op intensieve zorg en overlijdens dalen. In ons land zijn nu 57.455 gerapporteerde besmettingen, in totaal liggen nu 1.302 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, op intensieve liggen 249 patiënten. Het aantal opnames daalt met 3 tot 4 procent per dag, op intensieve zorg bedraagt de daling 5 procent per dag. In totaal telt ons land 9.334 sterfgevallen, de voorbije 24 uur kwamen er 23 doden bij.

Vooral het lage aantal besmettingen springt in het oog. Er worden immers toch steeds meer mensen getest en sinds twee weken zijn de maatregelen inzake sociale contacten ook versoepeld. Toch resulteert dat niet in een stijging van het aantal besmettingen. 

Geen negatief effect van versoepelingen

Van Gucht: “Ondanks de versoepelingen, zien we een licht dalende lijn. Sinds Moederdag mogen we met vier mensen contact hebben, en daarvan zien we geen negatief effect. We moeten hierbij een kanttekening maken: de rapportage op dinsdag betreft mensen die zich zondag hebben laten testen, en we weten dat mensen tijdens het weekend minder snel naar de huisarts stappen.”

“Of het virus op zijn laatste benen loopt? We bereiken het einde van de eerste golf, en voor het voorjaar en de zomer hebben we de zaak onder controle, maar ik hoop dat we geen tweede golf krijgen in het najaar. Belangrijk daarbij is dat slechts 6 procent van de bevolking is blootgesteld aan het nieuwe coronavirus. Dat betekent dat 94 procent van de bevolking nog kan besmet raken. Dat is de harde realiteit: het virus heeft nog een grote speeltuin die open is.”

Volgens Van Gucht zijn de dalende cijfers ook het gevolg van de maatregelen. “We hebben nu contacttracing en de testcapaciteit is verhoogd. Maar het belangrijkste is dat het gedrag van de mensen is veranderd. Wanneer we ziek zijn, gaan we minder vaak werken. Dat was vroeger iets waar mensen trots op waren, maar we zeker na de zomer niet meer mogen doen. Die culturele verandering kan ons veel winst opleveren.”

Heeft het warme weer van de voorbije weken de verspreiding van het virus ingedijkt? Van Gucht: “Warm weer speelt sowieso in ons voordeel, want daardoor gaan we meer naar buiten, zijn onze huizen beter verlucht en hebben we onze sociale contacten in open lucht.”