Australiërs verpulveren online snelheidsrecord: 1.000 films in 1 seconde

In Australië zijn wetenschappers erin gelukt om data met een snelheid van 44,2 terabits per seconde over het internet te laten reizen. Daarmee hebben de onderzoekers een nieuw wereldrecord gevestigd. Het vorige online snelheidsrecord bedroeg 30,1 terabits per seconde.

Het nieuwe record is gevestigd door wetenschappers aan de University of Monash, de University of Swinburne en de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). Deze snelheden houden volgens experts bijzonder grote mogelijkheden voor de toekomst in.

De nieuwe recordsnelheid zou het mogelijk maken duizend speelfilms in hoge definitie in minder dan één seconde te downloaden. In België haalt het internet gemiddelde snelheden tussen 40 megabits en 60 megabits per seconde.

Singapore voert momenteel de commerciële internetmarkt aan met een gemiddelde snelheid van bijna 200 megabits per seconde. Australië situeert zich midden in het wereldwijde klassement en vele inwoners van het land klagen geregeld over trage connecties.

Toekomst

De onderzoekers wijzen erop dat hun record niet in een laboratorium tot stand kwam. Er werd daarentegen gebruik gemaakt van bestaande commerciële infrastructuur. ‘De data konden worden gerealiseerd met het gebruik van één optische chip,’ zeggen de Australische wetenschappers nog. ‘De resultaten van het experiment kunnen dan ook een inzicht bieden over de organisatie van online connecties in de toekomst.’

Bill Corcoran, docent computerwetenschappen aan de Monash University, werpt op dat de technologie tot een belangrijke transformatie van een brede waaier van industrieën zou kunnen helpen leiden.

‘De moderne levensstijl plaatst een toenemende druk op de online infrastructuur,’ zegt Corcoran. ‘Er is steeds meer bandbreedte nodig. De wereldwijde lockdown tijdens de coronacrisis heeft aangetoond dat het internet door onvoorspelbare gebeurtenissen in problemen kan komen.’

‘Het onderzoek toont echter dat de huidige infrastructuur de grondslag kan vormen van de communicatie-netwerken die in de toekomst zullen nodig zijn.’

Corcoran wijst daarbij onder meer op de introductie van zelfrijdende wagens, de verdere verfijning van het online onderwijs en de bredere uitbouw van de ecommerce.

Meer