Direct naar artikelinhoud
InterviewBart Muys

‘10.000 hectare extra bos? Dat is lang niet genoeg’

‘10.000 hectare extra bos? Dat is lang niet genoeg’
Beeld Photo News

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lanceert ‘Meer bos voor Vlaanderen’. Dit bosuitbreidingsplan moet zorgen voor 4.000 hectare extra bos tegen 2024 en treft ook de voorbereidingen voor de realisatie van 10.000 hectare extra bos tegen 2030. Niet ambitieus genoeg, vindt professor bosbeheer Bart Muys (KU Leuven). 

Hoe revolutionair is dit plan?

“Dat is het helemaal niet. Er bestaat al politieke consensus rond die bosuitbreiding sinds 1997, maar het is nooit uitgevoerd. Het siert minister Demir wel dat ze de eerste is die hier effectief werk van wil maken. Er zijn in het verleden wel inspanningen gedaan om beschikbare grond te zoeken, maar dat is blijkbaar niet gelukt. Demir heeft daarom een werkgroep samengesteld met de betrokken administraties om gebieden te zoeken en hindernissen weg te nemen.”

“Die zoektocht is en blijft een hele opgave. Vlaanderen is namelijk één van de dichtstbevolkte regio’s in Europa, gronden zijn enorm duur en de druk op die gronden blijft enorm hoog. Er is ook de competitie met ander landgebruik. De betonstop is nog geen realiteit, dus we verliezen elk jaar zo’n 6.000 hectare aan verstedelijking. Maar de landbouwsector is veruit het grootste struikelblok van de afgelopen jaren geweest. Die wil zijn gronden namelijk binnen de eigen stiel houden, waardoor die 10.000 hectare niet aanvaard kan worden.”

“De vraag is nu of die extra bebossing er kan komen zonder dat er een aantal politieke hindernissen wordt weggenomen. Ik denk bijvoorbeeld dat er een deal nodig is met de landbouwsector om stokken in de wielen van dat bosbeleid te vermijden.”

Wordt herbebossing ook tot dit plan gerekend?

“Neen, bij die 10.000 hectare gaat het om effectieve bosuitbreiding. Ontbossing dient wettelijk gecompenseerd te worden met nieuwe bebossing, maar dit wordt niet tot het plan van minister Demir gerekend. Daar is ze zelf zeer duidelijk in. Ook hier moet dus grond voor gezocht worden.” 

Professor bosbeheer Bart Muys (KU Leuven).Beeld Bart Muys

Is 10.000 hectare voldoende?

“Neen, 10.000 hectare is niet genoeg. Het is zelfs een zeer lage ambitie wanneer je kijkt naar onze buren. Bretagne, Denemarken en Nederland hebben ook weinig bos en zijn dichtbevolkt, maar hun drift ligt veel hoger dan wat wij aan het realiseren zijn met onze 10.000 extra hectare. Dat cijfer moet dus nog steviger naar omhoog. 50.000 hectare tegen 2050 lijkt me een mooier doel als we onze klimaatambities willen waarmaken.”

Is er de garantie dat dit extra bosgebied er effectief gaat komen?

“Dat zal ik pas geloven als die 10.000 hectare er zijn, al heb ik deze keer wel het gevoel dat er een zekere ernst en dringendheid is. Er lijkt een grotere consensus binnen de Vlaamse regering en hopelijk is er dus ook meer steun vanuit de landbouwsector. Op zich denk ik dat het voor hen geen kwaad kan om wat grond kwijt te schelden als ze elk jaar 6.000 hectare grond verloren laten gaan in verstedelijking.”

“Die consensus is niet het resultaat van lobbying van de bosbouwsector. Neen, Vlaanderen heeft alle redenen om extra bebossing te realiseren. In coronatijden is het heel duidelijk geworden hoe weinig openbare ruimte er is voor volwassenen en kinderen zonder tuin die ruimte nodig hebben om te ontspannen. Dan zwijg ik nog over de nood aan bos voor natuurbehoud of circulaire economie. We hebben dit echt nodig.” (FS)