Tomas Roggeman

Geelbuikschildpadden in Dendermonde moeten weg: “Ze verstoren het leven in de vijvers”

Dendermonde zal een 50-tal geelbuikschildpadden uit een grote stadsvijver vangen en overbrengen naar een dierenopvangcentrum. De schildpadden zijn exoten en kunnen de inheemse natuur bedreigen. De komende weken zullen ze gevangen worden aan de vijver Brusselse Forten.  

De geelbuikschildpadden werden ooit door mensen uitgezet in de vrije natuur, maar horen daar niet thuis.

Van aquarium naar vijver

In de Brusselse Forten, een grote stadsvijver,  leven ongeveer 50 geelbuikschildpadden. “Die schildpadjes zijn op zich heel leuke dieren maar horen hier niet thuis. Ze komen uit Azië en horen thuis in een warmer klimaat, in de winter komen ze hier in de problemen”, legt schepen Tomas Roggeman (N-VA) uit. 

Vroeger hielden veel mensen een geelbuikschildpad thuis in een aquarium. “Dan zijn ze zo’n 5 centimeter groot. Mensen hebben die wellicht met goede bedoelingen uitgezet in de vrije natuur. Maar zo’n dieren groeien naarmate de omgeving het toelaat, de dieren zijn nu soms tot 30 centimeter groot. Het gevolg is dat ze dan een gevaar betekenen voor alle andere fauna en flora in de vijvers.”

Pensioen in opvangcentrum

De diertjes zullen de komende weken gevangen worden omdat ze het leven in het water verstoren, zegt schepen Tomas Roggeman: “De komende weken gaan we die schildpadden stelselmatig vangen en hen brengen naar een opvangcentrum waar ze hun oude dag kunnen doorbrengen. Schildpadden kunnen heel oud worden, daarom moeten we ingrijpen.”

Tomas Roggeman

Meest gelezen