VK gaat rol Huawei in Brits 5G-netwerk herbekijken, onder Amerikaanse druk

Het Verenigd Koninkrijk gaat de rol van Huawei in het uitbouwen van de 5G-infrastructuur dan toch herbekijken, nadat de Verenigde Staten nieuwe sancties tegen de Chinese telecomgigant afriepen. 

Huawei had een beperkte rol gekregen in het leveren van materiaal voor de 5G-netwerken van het VK. Dat was een controversiële zet van premier Johnson, niet naar de wens van de ultieme Britse bondgenoot, de VS. Die lanceerden een weinig succesvol offensief om Huawei-technologie uit Westerse telecomnetwerken te bannen. 

Volgens de Amerikanen is het bedrijf een instrument van de Chinese overheid. Vertrouwen op de Chinese technologie kan bondgenoten blootstellen aan cyberaanvallen en afluisterapparatuur, en zo de Amerikaanse nationale veiligheid schaden. Toch besliste Johnson om de marktleider in 5G-infrastructuur een beperkt deel van het Britse netwerk te laten ontwikkelen.

Computerchips

Nu gaan er steeds meer stemmen op om die beslissing terug te draaien. Het Britse agentschap voor cyberveiligheid kondigde zondag aan dat het ‘Huawei’s rol gaat herbekijken’. Ook Johnsons politieke medestanders zien de sino-Britse samenwerking niet zo goed meer zitten.

Amerikaans president Trump heeft namelijk opnieuw zijn pijlen gericht op het Chinese bedrijf. Vorig jaar verbood hij Amerikaanse bedrijven al handel te drijven met Huawei. Twee weken geleden maakte hij het onmogelijk voor de smartphoneproducent om computerchips te kopen die gemaakt zijn met, of ontworpen door, Amerikaanse infrastructuur. Dat geldt voor het merendeel van de chips wereldwijd. 

Medestander

Een fameuze streep door de rekening van het bedrijf die de chips nodig heeft voor zowel zijn smartphones als het 5G-segment. En de gevolgen blijven dus maar uitdijen blijkbaar. Het is goed mogelijk Huawei de Britse 5G-bestelling niet zal kunnen opleveren zonder Amerikaanse chips. 

Bovendien zijn de Britten zelf minder happig op een 5G-netwerk deels gebouwd door Huawei, aangezien de spanningen tussen de VS en China opnieuw zo hoog oplopen. Als het ooit tot een koude of warme oorlog komt tussen de beide grootmachten, zullen de Amerikanen zeker en vast assistentie vragen van hun aloude Britse medestander. In dat geval zou de telecomapparatuur van het VK beheerd worden door de tegenpartij.

Meer