Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

Europese primeur geeft hoop: coronapatiënt (45) gered door longtransplantatie

Op röntgenfoto’s is te zien hoe de longen van de vrouw volledig vol witte vlekken zaten (links beeld), wat wijst op infecties.Beeld AKH Wien

Weense artsen hebben een succesvolle longtransplantatie uitgevoerd bij een coronapatiënt en dat is een Europese primeur. De transplantatie was voor de 45-jarige Oostenrijkse vrouw quasi de enige kans om de ziekte te overleven. Het nieuws is hoopgevend voor ernstig zieke coronapatiënten.

De operatie vond op 18 mei plaats, maar is pas bekendgemaakt nadat de kritieke fase voorbij was. Al is ook nu nog waakzaamheid geboden.

“De patiënt doet het uitstekend, voorlopig hebben zich geen ernstige problemen voorgedaan”, zei Walter Klepetko, hoofd chirurgie van het universitair ziekenhuis in Wenen. “Maar de weg is nog lang vooraleer deze patiënt het hospitaal zal kunnen verlaten.”

Geen onderliggende gezondheidsproblemen

De vrouw uit deelstaat Karinthië verkeerde naar verluidt in uitstekende gezondheid toen ze ongeveer acht weken geleden besmet raakte met het coronavirus. Kort nadat de ziekte de kop opstak, verslechterde haar toestand zo erg dat ze moest worden beademd. 

Een week voor de aartsmoeilijke ingreep werd ze per helikopter overgebracht van het ziekenhuis van Klagenfurt naar het universitair ziekenhuis van Wenen, waar men een grote expertise heeft opgebouwd op het vlak van longtransplantaties.

Op röntgenfoto’s is te zien hoe de longen van de vrouw volledig vol witte vlekken zaten (links beeld op foto bovenaan artikel), wat wijst op infecties.

‘Uitzichtloze situatie’

“De situatie leek uitzichtloos en haar longen waren helemaal aangetast door het virus”, aldus Klepetko. Haar longen dreigden te falen. Omdat er geen kans was op herstel, besloten de artsen om een transplantatie uit te voeren. Maar de complexiteit van deze ingreep was veel hoger. Daarnaast kreeg de patiënt een injectie met bloedplasma met corona-antistoffen.

“Dit is echt de Champions League”, vertelde de chirurg over het verwezenlijkte huzarenstuk. “Dit is niet het werk van één persoon, maar van een heel groot team. De inspanning was gigantisch, maar het heeft geloond”, besloot hij.