Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Weduwnaar eist dat Twitter tweets van Trump met complottheorieën over zijn overleden vrouw verwijdert

De vrouw was de assistent van Joe Scarborough.Beeld AFP

Twitter staat voor een dilemma: berichten van Trump wissen of niet? De weduwnaar van een vrouw die in 2001 overleed in het kantoor van een toenmalige Conservatieve senator, eist dat Twitter de ‘gal en desinformatie’ verwijdert die de Amerikaanse president Trump de afgelopen dagen over haar dood op Twitter heeft gezet. 

In een langlopende vete met Joe Scarborough, die tegenwoordig televisiepresentator is, verspreidt Trump oude, ongefundeerde complottheorieën over de dood van Scarboroughs toenmalige assistente. Hij suggereert dat Scarborough haar heeft vermoord wegens een affaire. De vrouw, die hartpatiënte was, is echter een natuurlijke dood gestorven.

Weduwnaar Timothy J. Klausutis vindt het oprakelen van geruchten die al negentien jaar geleden door forensisch onderzoek zijn weerlegd, getuigen van “minachting” voor zijn vrouw en hun huwelijk. “Hij (Trump, red.) heeft iets gepakt wat niet van hem is – de herinnering aan mijn overleden vrouw – en bezoedeld voor politiek gewin”, aldus Klausutis in een brief aan Twitter-topman Jack Dorsey.

Hij eist dat de presidentiële tweets worden verwijderd. Twitter heeft gezegd dat het “spijtig” is dat de nabestaande de uitspraken op het platform en alle aandacht die dat oplevert pijnlijk vinden, maar noemt Trump niet met naam en haalt de berichten niet weg. “Een gewone Twittergebruiker zoals ik was allang verbannen”, zegt de weduwnaar. Trump postte dinsdag echter opnieuw berichten over ‘Cold Case Joe’ op Twitter. 

Twitter bericht wordt geladen...

Politici kunnen op Twitter straffeloos onzin uitkramen of nepnieuws verspreiden, omdat het online platform vindt dat controversiële tweets van wereldleiders het publiek juist in staat stellen politici verantwoordelijk te houden voor hun uitspraken. Wel zou Twitter naar aanleiding van de affaire Scarborough haast maken met vorig jaar aangekondigde waarschuwingsetiketjes bij berichten van wereldleiders die indruisen tegen de huisregels.