Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Wie gaat de coronacrisis betalen? Voorzitters van Vlaams Belang en SP.A debatteren in "Terzake"

De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis, ook de economie krijgt zware klappen. De vraag die zich dan opdringt: hoe gaan we dat betalen en vooral wie? In "Terzake" gingen SP.A-voorzitter Conner Rousseau en Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken daarover in debat.  

"De gewone Vlaming heeft de bankencrisis van 2008 en de migratiefactuur moeten betalen. Hij gaat niet de coronafactuur nog eens krijgen", poneerde VB-voorzitter Van Grieken met een boutade. Geen extra belastingen dus als het van Van Grieken afhangt, ook geen vermogensbelasting. De recepten van Vlaams Belang zijn bekend. "Vlaams geld moet in Vlaamse handen blijven. Er kan aan de uitgavenkant bespaard worden. Niet op de sociale zekerheid, dat is wat de N-VA doet. Wel op de staatsstructuur, op de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en op migratie."

SP.A-voorzitter Conner Rousseau had het over "eerlijke fiscaliteit" en verwacht naar eigen zeggen solidariteit van "mensen die inkomen vergaren alleen maar door het loutere feit dat ze al veel geld bezitten". Belastingen op vermogens(winst) dus. "We moeten vooral ook kijken naar andere vormen van bijdragen. Kmo's betalen hier te veel belastingen omdat de multinationals op Europees niveau niet bijdragen". Rousseau wees er daarbij op dat Vlaams Belang tegen een dergelijk voorstel heeft gestemd in het Europees Parlement.

De gewone Vlaming mag niet de coronafactuur krijgen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Beide voorzitters waren het over één ding wel roerend eens: er moeten meer middelen naar de zorgsector. "Met het dagelijkse applaus smeren die mensen geen boterhammen", klonk het unisono. Maar de eensgezindheid tussen Van Grieken en Rousseau hield alweer op bij de vraag vanwaar dat geld moet komen. "De transfers in de sociale zekerheid van Vlaanderen naar Wallonië bedragen elk jaar 4,8 miljard euro", haalde de Vlaams Belang-voorzitter aan. "Er zijn in Wallonië 43 procent meer specialisten dan in Vlaanderen. We kunnen nu geen extra premie geven aan de zorgkundigen omdat we moeten betalen voor die Waalse specialist."

"Wij hebben al wetsvoorstellen ingediend om ereloonsupplementen af te schaffen", repliceerde de SP.A-voorzitter. "En van mij mag je de ziekenhuisfinanciering gerust met een enveloppesysteem doen in plaats van per prestatie." Volgens Rousseau kan daar iets bewegen, ook met de PS. "Ik zou graag nu heel snel werk maken van een federale regering waarbij we de solidariteit in praktijk kunnen omzetten", vervolgde Rousseau. "Ik zou niet graag nu 10-20 jaar verliezen om een land te splitsen. Daar zullen die mensen niets aan hebben. Trouwens, het is niet zo dat wat Vlaanderen zelf doet altijd beter is. In de woonzorgcentra heeft ook Vlaanderen tekortgeschoten."

Ik zou niet graag nu jaren verliezen om een land te splitsen. Denkt u echt dat de mensen willen dat wij daar nu energie in steken?

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Econoom De Grauwe: "Belast de hoogste inkomens extra"

In "Terzake" gaf ook econoom Paul De Grauwe zijn antwoord op de vraag waar het geld vandaan moet komen om de coronaschuld af te betalen. "De mensen die vandaag het hardst getroffen zijn, zijn mensen met lage inkomens. Diegenen die in de toekomst zullen moeten betalen, zullen mensen zijn met een hoger inkomen, mensen zoals ik."

De Grauwe noemt het een bijdrage voor rijkere burgers, geen aanval op de middenklasse. "Dat zou bijvoorbeeld kunnen gaan over de top tien procent van de inkomensverdeling, mensen die een maandelijks netto-inkomen hebben van 4.500 euro." De Grauwe stelt voor om hen 10 à 20 procent extra te belasten op het inkomen dat ze verdienen boven de 4.500 euro.

Bekijk het volledige debat tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en SP.A-voorzitter Conner Rousseau in "Terzake": 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen