Nicolas Maeterlinck, Belga

Brandweer Vlaamse Ardennen roept op: "Blijf alsjeblieft afstand houden tijdens onze interventies"

De brandweer Vlaamse Ardennen versoepelt de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Maar intussen roept ze de inwoners op om toch afstand te houden van de hulpverleners tijdens interventies. “Dat is niet evident, want mensen zijn op dat moment vaak geëmotioneerd”, zegt zonecommandant Peter De Vijlder. 

Ook voor brandweerlieden was het de voorbije maanden aanpassen: brandweerwagens reden uit met niet meer dan drie mensen aan boord, en onlinecursussen vervingen praktijklessen. Bij de brandweerzone Vlaamse Ardennen draaien ze de knop nu een tikkeltje terug. “We gaan verschillende activiteiten opnieuw opstarten, weliswaar onder diverse voorwaarden”, legt zonecommandant Peter De Vijlder uit. “Zo gaan onze voertuigen opnieuw uitrijden met zes brandweerlui. We blijven natuurlijk veel zorg besteden aan hygiëne en het desinfecteren van materiaal en voertuigen.”

Opnieuw ‘echt’ oefenen

De opleidingen gaan ook weer van start, weliswaar met de nodige afstand, mondmaskers en ontsmetting. De Vijlder: “Er waren onlinecursussen om de kennis van onze mensen op peil te houden, maar we moeten natuurlijk ook ‘echt’ kunnen oefenen: daarvoor moet je materiaal gebruiken én bepaalde technieken uitproberen. Een brand blussen doe je nu eenmaal niet van achter je computerscherm.” 

Voldoende afstand tijdens interventies

Aan de versoepeling hangt de zone wel een oproep voor de inwoners van de Vlaamse Ardennen. "Houd ook tijdens interventies voldoende afstand", klinkt het. "Dat is zeker niet altijd evident. Burgers die een beroep doen op onze diensten zijn vaak geëmotioneerd of in paniek. En daardoor vergeten ze al eens om de afstandsregels te respecteren. Dat begrijpen we maar al te goed, maar in sommige omstandigheden is afstand houden perfect mogelijk. Het wespenseizoen staat bijvoorbeeld opnieuw voor de deur en daarbij kan je zeker voldoende afstand houden. Het is in het belang van ieders veiligheid!" aldus zonecommandant De Vijlder.

Meest gelezen